Какво представлява рак на простатата и какви са ранните симптоми

Ракът на простатата обикновено се среща по-често при мъжете над 70 годишна възраст. Някои от рисковите фактори на заболяването са неконтролирана консумация на алкохол, диета с високо съдържание на мазнини, тютюнопушене, фамилна анамнеза и др.
Какво представлява рака на простатата?
Рака на простатата е заболяване на простатната жлеза, която е част от репродуктивната система на мъжа. Мъжете, които спадат към рисковите групи като фамилна анамнеза, пушачи, хора с наднормено тегло и др. трябва да се подлагат на редовни профилактични прегледи. Това е от особено значение, тъй като ранните симптоми на рак на простатата не са силно изразени и заболяването остава скрито за дълъг период от време.
По-голямата част от признаците и симптомите на рак на простатата могат да бъдат сгрешени с други заболявания, така че всички проблем на пикочните пътища или болка в горната част на краката, трябва да бъде обсъдено с лекуващ лекар. Някои от симптомите на рак на простатата са в долната част на гърба. Усещането е за болка и скованост. Тези симптоми могат да бъдат открити в областта на бедрата, ханша и тазовата област. Други признаци са проблеми с пикочните пътища, сексуални затруднения, като болка и кръв в еякулата или урината.
Признаци и симптоми на рак на простатата
Отличаването на признаците и симптомите на рак на простатата е трудно, тъй като те са подобни със симптомите при други заболявания на простатата. Все пак обичайните симптоми на рак на простатата са:
– Затруднено уриниране
– Болка или парене при уриниране
– Честото уриниране
– Прекъснат поток или слаб поток на уриниране
– Кръв в спермата или в урината
– Болка при еякулация
– Трудности при започване на уриниране
– Болки в бедрата или долната част на гърба
Симптоми като болка в други области, освен в слабините или областта на простатата са индикация, че ракът вече се е разпространил до близките области като лимфните възли, костите или други части на тялото. Този симптом сам по себе си е много сериозен и при наличието му, трябва да се консултирате незабавно с лекар.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *