Кои са причините за сърдечни аритмии и внезапна сърдечна смърт при атлетите?

Както може да се предположи от името „внезапна смърт“, това състояние е неочаквана смърт в рамките на минути след колапса на сърцето. Среща се по-често при възрастните хора със сериозни сърдечни проблеми, но може да се получи и при младите хора без никакви сърдечно – съдови заболявания.

Въпреки, че не е много често срещана при спортистите, внезапната сърдечна смърт може да засегне и тях. Причини за това са хипертрофичната кардиомиопатия, сърдечни аритмии като синдром на удължената QT вълна, вродени сърдечни аномалии и аритмогенна дисплазия на дясната камера.

Вродени аномалии

Тези аномалии са дължат на неправилното положение на сърдечните артерии (лявата артерия е към десния синус, а дясната към левия). Откриването на това състояние не е лесно, освен с помощта на ехокардиография, ангиограма, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. След като бъде открит проблема, той трябва да бъде коригиран по оперативен начин преди спортистът отново да има право да се състезава.

Синдром на вродената удължена QT вълна

Това е една от главните видове сърдечни аритмии, при която фазата на мускулната релаксация на сърцето е прекалено дълга. Състоянието е генетично заложено. То може да се окаже спусък за задействането на някой от по – опасните аритмии като камерна тахикардия или мъждене, които могат да причинят внезапен сърдечен арест. Този синдром може да се установи чрез електрокардиограма.

Аритмогенна дисплазия на дясната камера

Тя също е генетично предавано състояние, при което мускулите в долната дясна камера се заменят с мазнини и белези. Тези белези предразполагат към камерна тахикардия и мъждене. Този опасен здравословен проблем се открива много трудно и в повечето случаи случайно при изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Commotio Cordis

Латински израз означаващ сътресение на сърцето. Получава се при тъп удар в областта на гръдния кош (при сблъсък с противник или получаване на удар с топка, шайба и други) точно в момент, в който сърцето е в покой. Това е времето, когато сърцето е най-уязвимо за получаване на камерно мъждене. Може да звучи невероятно, но комоциото на сърцето е отговорно за смъртта на 2% от всички спортисти, които са починали на спортните площадки.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *