Как затлъстяването води до повишен риск от еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция (ЕД) е стресиращо разстройство и често е свързана с инсулиновата резистентност, дисбаланса в кръвната захар и нивата на инсулина, свързани с наднорменото тегло. При затлъстяване може да се получи допълнително напрежение върху сърдечно-съдовата система и това да наруши деликатният баланс, който е необходим за постигане на нормална ерекция и това води до ЕД.

Излишъкът от инсулин, създаден от инсулиновата резистентност е причинител на ЕД, тъй като уврежда ендотела на кръвоносните съдове. Ендотелът е слой от епителни клетки във вътрешната част на съдовете, които отделя химични медиатори, които карат съдовете да се стягат или отпускат. За да се постигне ерекция, освободеният от ендотела азотен окис създава съдова дилатация, която позволява на съдовете да се напълнят с кръв. Този приток на кръв е необходим за получаването на ерекцията и недостатъчното количество на азотен окис причинено от инсулиновите повреди на ендотела допринасят за ЕД.

Ако бъде пренебрегнато, прекомерното наддаване на тегло може да доведе до други съвкупни условия, които са свързани с получаването на ЕД, заради нарасналите рискови фактори за сърдечно – съдовото заболяване наречено метаболитен синдром (Синдром Х), като и диабет тип 2. Между 35 и 50% от мъжете с диабет имат проблема ЕД, тъй като заболяването може да увреди нервите и артериите, което прави трудно постигането на ерекция. При обръщането на инсулиновата резистентност чрез загуба на килограми се премахват основите рискови фактори, които са довели до еректилната дисфункция.

70% от случаите на ЕД са причинени от сърдечно – съдовото заболяване атеросклероза. Това състояние представлява втвърдяване на артериите заради натрупване на холестеролни плаки, мазнини и други съставки по стените на съдовете. Основната причина за това заболяване или по-скоро негов отключващ фактор са лошото хранене и липса на редовни физически натоварвания.

С напредването на това състояние, артериите на сърцето могат да се стеснят и, което намалява потока на богатата на кислород кръв и хранителни вещества към сърцето и мозъка. Това може да доведе и до ограничен приток на кръв към тъканите на половите органи и това отново води до ЕД.
Другите болести, които са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването и влияе върху ЕД са хипертония (високо кръвно налагане), високи нива на триглицеридите и LDL (лошият холестерол), а в комбинация с ниски нива на HDL (добрият холестерол) се получава споменатият вече метаболитен синдром.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *