Японци и шотландци – рецепта за разбирателство

Япония е известна като държава със странни и причудливи особености. Това важи и за туристическия й бранш. Издателство наскоро публикува книга, в която съветва жителите на страната на изгряващото слънце, за кои навици на шотландците трябва да внимават, докато са на посещение при тях, и как да не ги обидят. Изданието вече е публикувано на английски и се радва на небивал интерес. Нека видим, кои са по-интересните съвети, дадени вътре.

Един от тях, на който се обръща специално внимание в изданието за всички японци, закупили самолетни билети до Шотландия, е по никакъв начин да не влизат в спорове с агитки на местни футболни отбори, особено ако екипите им са в зелено или синьо. Спортните фенове в тази страна са пословични със страстната си привързаност и лоялност към съответните любимци. Точно те са от онзи тип хулигани, които обикновено не биха се поколебали да влязат в схватка. Имайки предвид и че японците са доста различни на външен вид от местното население, лесно могат да станат жертва на подобни посегателства.

Друг съвет е, никога да не наричат шотландските полички на мъжете просто полички (английската дума е kilt), тъй като също могат да попаднат в доста конфликтна и неприятна за тях ситуация. Освен това, никога да не се обръщат към шотландците с наименованието англичани, тъй като местните са доста националистично настроени и това би ги обидило жестоко.

Сред по-забавните неща в книгата е препоръката японците да посетят местните пъбове, вместо да се концентрират само върху културните и исторически забележителности. Там те трябва да усвоят навика на местните да почерпят всички в заведението или поне на бара с някакъв вид алкохол. Традицията гласи, че обикновено това е уиски и се пие до достигането на т.нар. състояние на щастливо пиянство.

Ако нещата в Шотландия се случват прекалено бавно, то японците не бива да остават учудени. Просто трябва да приемат факта, че не са в същата държава като родината си и да не мърморят по въпроса.

Извор – PoletiBileti.info

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *