Използване и разбиране на репелентите за защита от насекоми

Независимо дали планирате риболов край езеро, къмпинг край морето или в гората, има нещо върху което трябва задължително да помислите и то е защита от насекоми. Ухапванията от тези паразити е не само досадно, но и може да ви донесе някоя болест. За справянето със този проблем е добре да се използва някакъв вид репелент, без значение дали синтетичен или натурален.
Веществата в репелентите действат по различен начин на насекомите. Техните аромати обикновено са неприятни за кръвопийците, но могат и да са така проектирани, че да прикриват миризмата на човек. Репелентите могат да бъдат произведени от естествени съставки като лимонена трева и масло от евкалипт или от изкуствени съединения като пикардин и диетил – мета – толуамид, известен още като DEET.
За добра защита от комарите, добре е да се разбере как действат репелентите, за да се използват по – ефективно.

  • Как работят – репелентите предпазват от насекомите, но те не съдържат отрова, която да ги убива.
  • Колко често трябва да се използват – продължителността на ефективността на репелентите варира в зависимост от концентрацията на активната съставка (може да се види върху опаковката). Обикновено при около 25%, репелента ви защитава около 5 часа.
  • Какво количество трябва да се използва – не е нужно да поставяте дебел слой за да получите добра ефективност. Не е препоръчително да съчетавате репелент със слънцезащитен крем. Достатъчното количество е толкова, че да попие добре в кожата.

Важно е репелентите срещу насекоми да се използват правилно, за да се избегнат евентуални негативни последици за здравето. Вижте следващите съвети за безопасност:

  • Не трябва да прилагате репеленти върху възпалена кожа, а също така и в зоните, които са защитени от дрехите.
  • След като се приберете в къщи, измийте репелента с вода и сапун. Дрехите, които са били в досег с препарата трябва да бъдат изпрани, преди да бъдат носени отново.
  • Защитните средства трябва да бъдат съхранявани на места, до които децата нямат достъп.

Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *