Обзор и сравнение на популярни 27 инчови монитори – HP ZR2740w, Samsung S27A850D и Dell U2713HM

В този обзор ще разгледаме предимствата и недостатъците на три 27 инчови монитора, модели на популярните и реномирани производители Hewlett-Packard, Samsung Electronics и Dell. Доскоро (година и половина – две) мониторите с диагонал 27 и повече инча бяха голяма рядкост, брояха се на пръсти, както се казва. Напоследък обаче ситуацията коренно се промени. В момента всяка една от по-известните компании, произвеждащи монитори, вече има поне по един-два, че и повече модела с такъв размер на екрана. Да видим, какви са достойнствата и недостатъците на три от най-популярните 27 инчови монитори – ZR2740w на HP, S27A850D на Samsung и U2713HM на Dell.

Споменахме HP ZR2740w в статията със съвети за избор на монитор. Качеството на изработка е на обичайното за Hewlett-Packard високо ниво. Корпусът е изработен от здрава пластмаса с матово покритие, стойката е с високи ергономични показатели. Като цяло дизайнът създава усещане за масивност (но не прекалена), надеждност и здравина. В това отношение – никакви забележки. Конекторите, с които разполага ZR2740w са DVI, DisplayPort и 4 броя USB. Екранът на този монитор е с диагонал 27 инча и разделителна способност 2560×1440 пиксела. Това ви осигурява максимално гладка картина с висока детайлност на изображението. Благодарение на използваната H-IPS матрица от по-висок клас (8-bit + AFRC), HP ZR2740w има възможността да възпроизведе 1,07 милиарда цвята, при това с много висока точност на цветопредаването. За съжаление, макар и не толкова силно изразен, все пак се наблюдава характерният за IPS матриците с матово покритие на екрана „кристален“ ефект, който за много потребители е дразнещ и предизвиква по-голяма умора на очите при продължителна работа с текст.
Но нека видим в обобщен вид – какви са предимствата и недостатъците на HP ZR2740w.
Предимства: изключително точно цветопредаване, приличен цветови обхват, широки ъгли на видимост, ергономична стойка, нисък input lag.
Недостатъци: сравнително високо време за реакция на матрицата, липса на възможност за промяна на фабричните настройки (мониторът не разполага с меню!), контролът на изображението се свежда само до регулиране на яркостта.
Накратко, HP ZR2740w би могъл да бъде един от най-успешните монитори за графичен дизайн, но – уви! Това недоразумение с липсата на възможност за контрол на изображението го прави неприемлив за хората, които се занимават с обработка на цифрови снимки и графичен дизайн на професионално ниво. Мониторът на HP може да се хареса на любителите-фотографи и на дизайнерите, които нямат нужда от максимална прецизност и не подготвят файловете си за печат. ZR2740w е отличен избор за тези, които обичат да гледат филми и клипове с най-високо качество на изображението, прекрасен вариант е и за всички потребители, които държат на високото качество на техниката и искат да се насладят на качествена и детайлна картина, но не обичат да се ровят много в настройките. В случай, че HP ZR2740w ви е заинтригувал, можете да получите всички нужни подробности от това ревю с пълното описание на ZR2740w.

Samsung Electronics няма нужда от представяне. Популярната корейска компания предлага всичко – от миниатюрни батерии до печки, хладилници и огромни телевизори. Качеството на продукцията зависи разбира се от класа на конкретния модел (съответно това се отразява и на цената). 27 инчовият монитор S27A850D не е от най-евтините модели на пазара, но цената му общо взето е адекватна на предлаганото качество и не се отличава кой знае колко от цената на аналогичните модели на конкурентите. Дизайнът на Samsung S27A850D, за разлика от повечето „трошки“ от по-нисък клас, е утилитарен. Стегнат, дори по-скоро строг, но много практичен. Матова черна пластмаса, ергономична стойка, с възможност за завъртане, наклон и промяна на височината. Наборът конектори и при този монитор изглежда беден – DVI (2 броя) и DisplayPort. Положително впечатление прави наличието на USB портове стандарт 3.0, който е значително по-бърз от предишния USB 2.0. Колкото до липсата на HDMI порт – трябва да се имат предвид следните факти – за разлика от DP той не е „безплатен“ – за използването му производителите на монитори следва да заплатят допълнителна такса (което естествено става за сметка на крайния потребител), освен това HDMI не се справя с високата разделителна способност на екрана от 2560×1440 пиксела. Пък и не трябва да забравяме, че S27A850D се позиционира като офисен модел, а не като мултимедиен монитор. Това впрочем по никакъв начин не пречи този 27 инчов монитор на Samsung да се използва за гледането на филми, добре се справя и с повечето съвременни игри. Най-голям интерес при този модел предизвиква използването на най-новият вид LCD матрица – PLS (Plane to Line Switching), собствена разработка на корейската корпорация. Не може да се каже, че това е някаква революционна и принципно нова технология. По своята структура и качества тази PLS матрица доста напомня на добре познатите IPS панели – широки ъгли на видимост, прецизно цветопредаване. Но ето едно важно предимство – при Samsung S27A850D няма и следа от дразнещия много потребители „кристален“ ефект, присъщ на IPS мониторите с матово покритие на екрана. Това е добре дошло за хората с по-чувствително зрение, на които им се налага по-продължително време да набират текст, както и за хората, които обичат с часове да четат статии в Интернет.
Достойнства и недостатъци на Samsung S27A850D.
Предимства: Отлично качество на изображението след калибриране, с прецизно цветопредаване, не се наблюдава характерният за IPS матриците „кристален“ ефект, приемливо време за реакция на пикселите, широки ъгли на видимост, практичен дизайн със стабилна и функционална стойка, сензори за регулиране на яркостта според степента на осветеност на помещението и за движение, USB стандарт 3.0.
Недостатъци: Сравнително висок input lag, подсветката не е равномерна (на черен фон се забелязват изсветлявания по ъглите).
Казано с няколко думи, макар и да има някои недостатъци, Samsung S27A850D е достоен съперник на 27 инчовите IPS базирани монитори, като съществено предимство е пълната липса на широко коментираният „кристален“ ефект. Определено този модел на Samsung е много интересен и заслужава да му се обърне сериозно внимание. Пълна информация с подробно описание на техническите характеристики и качества на монитора и неговата PLS матрица можете да получите от подробния обзор на S27A850D.

Dell U2713HM е третият 27 инчов монитор, който ще разгледаме в нашия кратък (но съдържателен, надявам се) обзор. Подобно на предходните два модела, дизайнът на този монитор от серията UltraSharp на Dell се отличава със своята практичност и ергономична функционалност. В това отношение няма никакви забележки. Наборът конектори е по-богат, в сравнение с конкурентните модели на Samsung и Hewlett-Packard – разработчиците на Dell са снабдили U2713HM с VGA, Dual-link DVI-D, HDMI, DisplayPort и USB портове. Матрицата е поредната модификация на IPS панелите – AH-IPS. Тя е реално 8-битова, мониторът честно възпроизвежда 16.7 милиона цвята без да прибягва до никакви хитринки, както е при мониторите с олекотените 6-bit+AFRC матрици. Качеството на изображение е достатъчно високо, с прецизно цветопредаване след калибриране, впечатляваща детайлност на картината и широки ъгли на видимост. Освен това, очевидно най-после някой отговорен фактор от щаба на LG (основен производител на IPS матриците, използвани в повечето съвременни монитори) е благоволил да предприеме стъпки за отстраняване на прословутия „кристален“ ефект. U2713HM е снабден с полу-матово покритие на екрана, което според отзивите в много по-малка степен дразни погледа. На практика не се забелязва споменатата „кристализация“, което е добра новина за хората, проявяващи чувствителност към тази неприятна особеност на IPS панелите. Очевидно това е мярка, предизвикана от появата на новите монитори на Samsung, базирани на тяхната PLS матрица. Въпросът е – защо досега никой не обръщаше внимание на оплакванията на потребителите? Но ето че в случая имаме полза от реалната конкуренция между производителите на монитори, както се казва – по-добре късно, отколкото никога…
Предимства и недостатъци на Dell U2713HM.
Предимства: функционален дизайн, ясна и детайлна картина с високо качество, достатъчно бърза матрица с ефективна overdrive функция, добър набор конектори.
Недостатъци: сравнително висок input lag, твърде некачествена LED подсветка.
Единствен, но достатъчно сериозен проблем при U2713HM е неговата неравномерна подсветка. Това е много жалко, защото във всяко друго отношение мониторът се представя достойно и в съчетание със сравнително по-ниската си цена би могъл да се превърне в един от успешните модели на пазара. Снимки на екрана на монитора, както и други тестове и пълна информация за модела можете да видите, ако прегледате
разширеното ревю на UltraSharp U2713HM.

Заключение.
Моделите с диагонал на екрана 27 инча са предназначени за хора, които имат нужда от по-голяма работна площ за своите проекти или търсят максимален комфорт при игра и гледането на филми на монитора. Разбира се, има и монитори с по-голям диагонал на екрана (например – 30 инча), но според мен разумната граница са именно 27 инчовите модели. Ако искате нещо по-голямо, то за целта по-удачен избор би било да купите телевизор. HP ZR2740w, Samsung S27A850D и Dell U2713HM са 27 инчови монитори с висока разделителна способност на екрана и качествени LCD матрици. В момента това са трите модела, които предизвикват най-голям интерес у потребителите. За съжаление и трите монитора имат своите недостатъци.
HP ZR2740w се отличава с най-високо качество на изработка – както на корпуса, така и на електрониката. Матрицата е от по-висок клас, няма особени забележки и към качеството на използваната LED подсветка. Удачен избор за хора, които обичат „всичко у дома да е Hitachi“, както се пееше в една популярна преди години песен. Мониторът се отличава с прецизни фабрични настройки, напълно готов за употреба (само трябва да регулирате силата на подсветката). Ако можете да отделите малко по-солидна сума за монитор, а същевременно не обичате да се занимавате с разни настройки – това е вашият модел. Подходящ за обработка на снимки, графичен дизайн (на любителско ниво), гледане на филми.
Samsung S27A850D е типичен офис монитор. Интересен е заради своята PLS матрица, която се оказа достоен конкурент на IPS панелите. Привлекателен е поради по-щадящото очите покритие на екрана, без неприятния „кристален“ ефект. Подходящ избор за офиса, за хора, които често и продължително работят с текст (въпреки че в това отношение най-удачни си остават мониторите, базирани на PVA/MVA матрици).
Dell U2713HM е най-евтиният от трите модела, при това е с пълен набор конектори, висока ергономичност на дизайна, отлично качество на изображението. За първи път виждаме при IPS монитор полуматово покритие на екрана, елиминиращо досадния ефект на „кристализация“. Мониторът на Dell би могъл да бъде най-удачният избор, ако търсите 27 инчов модел за универсална употреба. Условието обаче е да уцелите бройка с читава подсветка, което не е лесна работа…
Достойнствата на тези монитори са очевидни, но който и от трите модела решите да купите – Samsung S27A850D, Dell U2713HM или HP ZR2740w, задължително ги вижте на живо и не се колебайте да поискате друг, в случай, че откриете някакъв дефект. Успех при избора!

Източник: МОНИТОР – онлайн обзор на монитори

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *