Коледна Украса

Коледа е светъл християнски празник, който се празнува по цял свят, дори и от хора от други религии. По традиция на Бъдни Вечер и Коледа се събира цялата фамилия на трапезата и се разчупва обреден хляб с късметчета. Подредбата и украсата на коледната трапеза се предава от поколения на поколения, като има хиляди вариации спрямо бит на местното население.

По традиция не се украсява само трапезата, ами и цялата къща, като се поставя коледно дръвче – Елха, окичена с гирлянди и играчки, като подаръците за децата се поставят под елхата. По принцип коледната декорация е семейна традиция и се запазва непроменена през години и се предава на поколенията. Но съществува суеверие според което всяка година трябва да се добавя по нещо ново към досегашната коледна украса. Така всяка година коледната украса става все по-богата и по-пищна.

Идеи за Коледна Украса

Голяма чест е цялата фамилия да посрещне Коледа у дома, така че трябва да се постараете с декорацията на вашият дом. Въпросът е какви цветове да използвате. Дали да наблегнете на класическите за коледна украса: червено, бяло и зелено или да внесете повече тонове с жълто, синьо а защо не и с малко лилаво.

Декориране на Коледната Елха

Естествено, първото и най-важно нещо в коледната декорация е Елхата. Дали ще си вземете жива елха в саксия, отсечено дръвче или изкуствена елха, вие трябва да я украсите богато и красиво. Най-напред сложете мигащите лампички, като внимавате светещите им части да не се допират до самите иглички на елхата, така ще сведете риска от пожар до минимум. След това наслагайте играчките. Най-добре е да ползвате играчки в една тоналност, например само червени или само бели или само сини. След това поставете гирляндите, като е желателно те да са в контрастен цвят с играчките. Може да доукрасите с памук, така че да имитирате сняг.

Една наистина красива комбинация е зелена елха окичена със сини играчки и бели гирлянди. Друга впечатляваща комбинация е окичена елха с червени и жълти играчки.

Ако имате камина, обезателно закачете няколко коледни чорапи над нея. Може да добавите и няколко гирлянда за по-богата коледна украса. С горящата камина, това би внесло емоционална топлина във вашият дом.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *