Вредни ли са дезодорантите?

Наближава лятото. Това е сезонът, през който се налага по-често да прибягваме до помощта на дезодорантите, тъй като именно през летния сезон, с повишаването на температурите, хората започват да се потят по-интензивно. Неприятният „аромат“ разбира се прави впечатление на околните, но също така вреди на нас самите, тъй като, освен че дразни обонянието, е и предпоставка за по-ниско самочувствие и дискомфорт при общуването с колеги и познати. Това обаче далеч не е най-сериозният проблем…

Миризмата на пот и влажните петна по дрехите са неприятно нещо. В този случай на помощ идват различните видове парфюми и дезодоранти. Козметичните компании влагат огромни средства за реклама на своите продукти. Ако вярваме на тази реклама, излиза, че животът ни е немислим без употребата на парфюм или дезодорант. В тази връзка се сетих за един куриозен случай. Жената на съседа е изключително ревнива и постоянно му устройва скандали за това, че се парфюмира твърде много. Странна жена – какво лошо има в това мъжът ѝ да ухае приятно? Ами как – според нея това се прави за да не усети тя парфюма на „другата“, или пък – за да се впечатли поредното завоевание на нейния съпруг. Горкият човечец се принуди да си пренесе дезодорантите и останалите ароматни продукти в гаража – там си се парфюмира сутрин преди да тръгне за работа. Между другото – ето още една възможност за вас, която пропуснахме да споменем в предишната публикация с идеи за гаража. Можете да превърнете своя стар гараж в магазин за парфюмерия и козметика, стига да е разположен на подходящо място.

Но, да се върнем към дезодорантите. Както подсказва и заглавието на статията – дезодорантът никак не е безобиден, а може да нанесе и сериозна вреда на здравето. Както знаем още от училищните си години, най-големият орган на човека е… правилно – кожата! А едно от местата, където тя е най-тънка и нежна, са подмишниците. Всички вредни съставки бързо проникват в организма. Кои са тези съставки? Например – алуминиевият хлорид и алуминиевият хлорхидрат. Тези алуминиеви соли подтискат потенето, но имат способността бързо да се абсорбират и да се натрупват в тялото. Проблем? Да – проблем! Те са вредни, защото спадат към групата на невротоксините. Напоследък все по-често се говори и за вредата от синтетичните парабени, използвани в козметиката. Има и ред други химични съединения, с които щедро са „заредени“ дезодорантите. Цялата тази химия носи повече вреди, отколкото ползи. Да, подтиска се отделянето на пот, но по този начин не се позволява на организма да се освободи по естествен начин от натрупаните отрови. Освен това, дезодорантите против изпотяване вредят на здравето и директно. Смята се, че техните съставки допринасят за нарушаването на водния баланс на организма, довеждат до нарушения на сърдечната дейност, депресивни състояния, появата и развитието на болестта на Алцхаймер и тумори.

Затова е най-добре, когато избираме дезодорант, да избягваме тези, които се водят против изпотяване. Има немалко природни, доказано безвредни средства, които помагат срещу изпотяване, но това вече е отделна тема. И сега какво? Нима трябва напълно да се откажем от ароматните продукти? Разбира се – всеки решава сам за себе си, но лично аз бих се замислил преди да си правя експерименти със собственото си здраве. Впрочем – има изход. И това са парфюмите. Говорим, разбира се, за качествени парфюми с гарантирано качество. Действително, един хубав парфюм ще ви излезе доста по-скъпо, но си заслужава. Най-добре е да се ориентирате към такива парфюмерийни продукти, които съдържат висок процент естествени съставки. Разбира се, тук също има немалко тънкости. В случай, че не сте запознати с тези тънкости при избора на подходящ парфюм и имате нужда от повече информация, със сигурност от полза ще ви бъде публикацията със съвети за избора на парфюм.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *