Менопауза и наддаване на тегло

При повечето жени над 50 годишна възраст наддаването на тегло и менопаузата имат пряка връзка. При някои от тях това може да се дължи на промяна в начина на живот, но това не дава отговор на въпроса защо при повечето жени този процес започва изведнъж и обхваща най-вече областта на корема.

Истината е, че хормоналните промени играят своята роля, въпреки че процесът не е напълно изяснен. В период на менопауза, овулацията на жената е прекратена. Месечния цикъл спира и тялото произвежда много по-малки количества естроген. Ниските нива на естроген, водят до наддаване на тегло и до промяна на тялото. Докато жените в детеродна възраст натрупват мазнини в долната част на тялото, след менопауза те ги натрупват в корема. Това води до повишен риск от сърдечно съдови заболявания. Ето защо е необходимо да се консумира повече вода и да се ограничи употребата на сол.

В същото време жените са склонни към преобразуването на мускулната маса в мазнини, тъй като с напредване на възрастта, обмяната на веществата се забавя. Това означава, че ако не се регулират хранителните навици, вероятно след време теглото значително ще се увеличи. Човек, който е на 60 години, не се нуждае от толкова калории, колкото човек на 40 години.

Хормонална терапия с естроген, понякога се предписва за контрол на симптомите при менопауза. Много жени ще бъдат изненадани от факта, че проучванията са показали, че хормоналната терапия не води до наддаване на тегло. Някои жени имат усещане за подуване на корема и задържане на вода в ранните етапи на хормонална терапия, но това обикновено са временни състояния и не водят до натрупване на мазнини. Хормоналната терапия, може да намали риска от сърдечно съдови заболявания, като предотвратява на натрупването на телесни мазнини около корема и понижаване на холестерола. Въпреки това хормоналната терапия е свързана с повишен риск от рак на гърдата.

Ако установите, че наддавате тегло в периода на менопауза може да направите няколко неща:

– Консумирайте храни с ниско съдържание на мазнини;

– Отделете повече време за редовни физически упражнения;

– Поддържайте мускулната си маса;

Преди започване на всякакъв вид програма, се консултирайте с вашия лекар. Той ще ви посъветва кое е най-доброто за вас, имайки предвид вашето общо здравословно състояние.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *