Гъбичен синузит – въпроси и отговори

Въпрос: Дали гъбичният синузит е нещо обичайно?
Отговор: Гъбичките, които причиняват този вид синузит са сред най-често срещаните и познати гъбички, като например дрождите. Освен това тези гъбички се срещат навсякъде – в почвата и дори във въздуха, който дишаме. Когато човек е със здрава имунна система, тогава гъбичките не могат да му докарат инфекция. Когато обаче защитата на тялото е натоварена по някакъв начин, обикновено друго заболяване (например диабет, рак или СПИН), тогава гъбичките много лесно проникват в тялото ни и започват да се размножават неконтролируемо.
Въпрос: Как може да се разпознае гъбичният синузит?
Отговор: Както споменах по рано, гъбичният синузит има подобни на останалите типове симптоми. Затова личният ви лекар може да ви попита дали не сте били излагани на въздействие от гъбични елементи или дали нямате хроничен синузит, който не се повлиява от никакви антибиотици, което почти сигурно означава, че синузита е причинен от гъбички. За по-сигурно лекарят трябва да ви вземе проби или да ви изпрати на образна диагностика като рентгенова снимка или скенер за да може да се визуализират околоносните синуси. Така може да се определи дали става въпрос за гъбична топка, алергичен гъбичен синузит, остър или хроничен инвазивен гъбичен синузит.
Въпрос: Какъв е лечебният план при гъбичен синузит?
Отговор: Може би ще бъде разочароващо да научите, че лечението на гъбичен синузит продължава доста дълго време за да се получи желаният ефект. Това е така, защото гъбичките са много устойчиви организми. Тези, които са имали гъбички по ноктите и кожата знаят колко труд и упорито третиране е нужно за да бъде елиминиран проблема. Ако не бъдете постоянни е възможно гъбичките да се върнат отново, когато вече сте си помислили, че сте се отървали от тях. Използването на деконгестанти и назални кортикостероиди за намаляване на подуването на синусите и на секрецията от носните проходи са много важна част от схемата. Лекарствата срещу гъбичките понякога са много силни и скъпи и затова трябва да се вземат в точните количества, които са били предписани, но никога повече с цел да се получи по-бърз ефект. Като последна мярка срещу гъбичният синузит, особено при инвазивен синузит може да се използва хирургическата намеса за коригиране на щетите и за премахване на гъбичните елементи.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *