ДА ЗАПАЗИМ СЪРЦЕТО СИ ЗДРАВО

Предлагам на вашето внимание 8 продукта, които съдържат в големи количества необходимите хранителни вещества. Те са подходящи за намаляване на риска от от сърдечно-съдово заболяване:

Сардини

Както и повечето видове риба – най-вече тази от северните морета, това е добър източник на омега-3 мастни киселини, калций и ниацин (витамин В3). Минималната препоръчителна порция е 100 гр. – 3 рибки среден размер – 281 ккал.

Овесени ядки

Добро начало за деня – организмът получава необходимото количество влакна. Те са източник на онзи тип въглехидрати, които по-бавно се усвояват от организма и по този начин осигуряват дълго време запас от енергия. Минималната препоръчителна порция е 40 гр. – 113 ккал.

Скумрия

Съдържа омега-3 мастни киселини и селен. Минималната порция е 100 гр. филе – 220 ккал.

Орехи

Още един източник на омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини. Поради своята калоричност трябва да се употребяват в умерени количества. Минималната порция е 56 гр. – 344 ккал.

Тофу

Съдържащите се в соевото сирене и изобщо в соята изофлавони снижават нивото на холестерол в кръвта. Тъй като тофу абсорбира аромата на продукта с който се готви, можете да го добавяте към всякакви ястия. Минимална порция- 63 гр. – 73 ккал.

Сливи/Сушени сливи

Сушените сини сливи са известни с техния слабителен ефект, но освен това те са добър източник на влакна и желязо. Тяхната редовната употреба намалява нивото на холестерол и намалява вероятността от възникването на рак на дебелото черво. Ако не обичате сушени сливи, яжте ги пресни – те са богати на влакна и бетакаротин. Минималната порция е 2 сливи – 34 ккал или 5 парченца сушени сливи -71 ккал.

Фасул /Грах

Както всички бобови култури фасулът и грахът съдържат добре разтварящи се влакна, много белтъчини и витамини, малко мазнини. Минималната препоръчителна порция е зрял боб – 30 гр.- 133 ккал, сушен грах 30 гр. -160 ккал.

Ечемик

Добър източник на влакна, белтъчини, желязо и други минерали. Препоръчително е да го използвате като пълнозърнест продукт. Минимална порция: 30 гр. – 151 ккал.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *