Пазарът на счетоводни услуги в София

Когато говорим за пазарите на услуги в страната и в частност в София, няма как да не споменем счетоводните услуги като най-конкурентната среда в столицата. Независимо дали ни харесва или не, това може би най-конкурентната пазарна ниша в България през новото хилядолетие.

Защо стана така?

Чудейки се какво доведе до пренасищането на пазара от счетоводни къщи предлагащи счетоводни услуги, би следвало да погледнем в не толкова далечното бъдеще.

Да бъдеш счетоводител винаги е било престижно и доходна професия. Затова в тъмните и смутни времена, когато хората са се чудили в каква насока да си образоват децата, това им се е виждала една малкото перспективи. Повечето български семейства са насочвали децата си към икономиката и счетоводството и именно затова УНСС стана един от най-предпочитаните университети в България. И така дълги години докато нашия иначе не чак толкова голям пазар се пренасити с икономисти и счетоводители. Вече този род професионалисти трудно намират работа, заради огромната конкуренцията и липсата на вакантни места за позиции за счетоводители. Тези места намаляха поради няколко основни причини като появата на понятие като „счетоводна къща”.

Какво представляват счетоводните къщи?

Счетоводна къща – това е фирма, в която работят един или няколко счетоводители, обслужващи определено количество фирми. Поради този факт, счетоводните къщи имат възможност да предлагат по-ниски цени за счетоводно обслужване. Освен това поради пренасищането на пазара на труда със счетоводители и тяхната невъзможност да намерят работа, те решават да открият собствена счетоводна кантора и така конкуренцията става все по-голяма. Това намаляване на цените води до абсолютната нерентабилност да се наема счетоводител на работа във фирмата, тъй като излиза в пъти по-скъпо. И така вече счетоводители се наемат предимно като държавни служители, където всички знаем какво е заплащането.

Плюсове и минуси

Основният плюс несъмнено е все по-евтините счетоводни услуги. Притиснати от голямата конкуренция, всички счетоводни къщи прибягват към промоции, намаления и се стремят максимално да увеличат качеството на предлаганите услуги. Това всъщност е и другия плюс.

Обаче, от цялата работа има един голям минус и това са всичките образовани и квалифицирани кадри, които не могат да си намерят работа по специалността, по която са учили и им се налага да работят като сервитьори, таксиметрови шофьори и т.н. Това е факт, който е най-малко неприятен.

Има ли решение на проблема?

Решение на всеки проблем има и то поне два. За този важи същото като най-доброто решение е съживяването на българската икономика. Ако тя се развива, няма да има и проблеми с пренасищане със счетоводни къщи и специалисти в отделните области. С нарастване на икономиката ще се увеличават фирмите, което ще увеличи пазара на счетоводни услуги. Малките фирми, ще станат средни, а средните – големи. Една средна или голяма фирма, може да си позволи да наеме счетоводител. Дори е задължително, тъй като голямото количество операции, които изискват осчетоводяване, изискват по-голяма отдаденост.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *