Какво влияние оказва езиковата среда

За всеки тръгнал по пътя на чуждоезиково обучение ще е от полза да узнае, какво влияние оказва езиковата среда на неговата възприемчивост. Не рядко сме чували, че някои хора години наред не са могли да „от дъпнат“ на английски език, но попадайки в среда на англоговорещи започнали безпроблемно да общуват. За други прекарали години над учебници в обучение на английски език и в офис среда говоримият английски се оказва сериозна бариера, въпреки, че на книга, писмено и четимо знаят всичко. Не е необичайно всичко това и за всяко нещо има разумно тълкование.
Да вземем в предвид един човек, на който се налага да работи в чужбина. Заминавайки за новата си работа, той не знае и дума на английски език или който и да било чужд език. В тези случаи, както за всяко нещо в природата, у нас хората се задейства механизъма за самосъхранение. Езиковата среда оказва огромно влияние и не след дълго работещия в чужбина е усвоил до невероятни нива говоримият чужд език.
Разбира се трябва да се вземе под внимание и факта, че без положени дори минимални усилия, никога няма да има резултат. Обучение на английски език е от изключително значение във всеки един етап. Езиковата среда може да е от полза до един момент, но ако за лицето попаднало единствено в среда с говорещи само чужд език, това няма да е достатъчно. Чуждоезиково обучение, независимо на коя народност е изисква старание и допълнителни занимания. За да се постигне максимума от развитие на потенциалните заложби у всеки, в изучаване на английски се налага да се съчетават нещата. Тук говорим именно за обучение в езика писмен, четим, говорим и слухов потенциал. Пренебрегне ли се един от факторите за усвояване на чуждия език, развитието спира до там.
Като извод, само ще вмъкнем, че обучение на английски език или друг чужд език е свързано с голямо количество на текстове, които трябва да преминат през паметта ви. Само и единствено с четене на книги, гледане на филми, слушане на радио, музика и комуникация с чужденци, мозъкът възприема качествено набавената информация и я интерпретира във вашето познание по чуждоезиково обучение.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *