Рилският Манастир – Една Мистична Уникалност

Рилският манастир е разположен в Югозападна България и е един от най-ярките културните паметници в района на зимния курорт Боровец. Извисява се на 1140 метра надморска височина в живописната Рила планина и отстои на приблизително 117 км. от София. Няма как да не отбележим, че той е вторият по-големина на Балканския полуостров.

Изграденият през 10 век манастир от Св. Иван Рилски, днес се радва на изключително засилен интерес от страна на туристите. С право можем да кажем, че обителта се нарежда сред най-изконните символи на родината ни и вечен пазител на българският дух, вяра и култура. Заради високата си историческа стойност, в наши дни е част от Стоте национални туристически обекта, а също така е и включен в списъка на Юнеско за световното наследство.

Още в началото на основаването на храма, Иван Рилски и последователите му го създават не далеч от пещерата, в която отшелникът живее. Чак през 14 век е издигнат на днешното си място.

Единствен по рода си, уникален по своя външен вид, брилянтен с красивите стенописи и икони и внушителен по размерите си, със сигурност никога няма да забравите срещата си с обителта. Рилският манастир представлява едно съвършено съчетание от форми и цветове, дърворезба и украси, на които очите ви няма да могат да се наситят и ще искат още и още. Тук човек ще открие уединение със себе си, ще се чувства спокоен и ще забрави за лошите мисли.

През годините на съществуването си на няколко пъти е бил опожаряван и опустошаван, но след това винаги е подновявал дейността си и е продължавал мисията си на духовен водач на българите и техен верен съветник.

За тези от вас, които желаят да се докоснат до това уникално място могат да го направят по всяко едно време на годината, от 8 до 18 ч. Печатът на БТС се намира в музея към манастира. А ако се чудите как да достигнете до Рилският Манастир, може да потърсите наистина изгодни оферти за еднодневно пътуване.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *