Чудните Мостове – Поредното Чудо на Природата

Едни от най-прекрасните и впечатляващи природни образувания в България са Чудните мостове. Намират се на около 1450 надморска височина, в самото подножие на величествения връх Голям Перелик в Западни Родопи. Разположени са на около 70 км. от Пловдив и в близост до зимния курорт Чепеларе. Някога феноменът е бил познат под турското име „Еркюпия”, което в буквален превод означава скален земен мост.

От много време насам през мостовете преминава пешеходен път, който свързва двете живописни селца Орехово и Забърдо. Заради уникалността си през 1961 година са обявени за природна забележителност.

Образуването на скалните чудеса започва далече, далече назад в миналото и продължава столетия наред. Виновникът за появата им е река Дълбок дол, която с течение на времето дълбаейки в твърдите скали е оформила воден тунел, чийто таван доста по-късно на места се срутва и така се появили огромните арки на Чудните мостове. Под въздействието на тази ерозионна дейност на пълноводната някога река, се създават общо три мраморни моста.

Най-големият от тях е широк около 15 метра и е дълъг приблизително 100 метра. Съставен е от три внушителни свода, най-грамадният от които е висок 45 метра и широк 40 метра. На около 200 метра от него е разположен средният мост, който е труднопроходим и доста опасен. Третият от прословутите феномени е приблизително на половин километър надолу по течението на реката, но той все още не е изследван достатъчно добре. Последният всъщност представлява панормна пещера, в която бурните води на реката се вливат и извират чак след 3 км.

Местността е изключително подходяща за разходки, пикник и излети. Навсякъде се простират гъсти иглолистни и смърчови гори, безкрайни зелени поляни и се редят приказни пейзажи и гледки, където можете да релаксирате на спокойствие сред природата.

Днес Чудните мостове са част от Стоте национални туристически обекта, така че не пропускайте да ги посетите с някоя от невероятните и изгодни оферти за почивка.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *