Как работи високоговорителят?

Говорители с всякакви форми и размери ни придружават ежедневно в нашия компютър, слушалки, смартфон и таблет … Жизненоважен елемент от всяко домашно студио и заклет враг на всички съседи, високоговорителите са от съществено значение за нас! Но въпреки че са ви познати, знаете ли как работят вашите високоговорители?

 

 

Как се създава звук в високоговорител?

 

Източник, наречен „аудио сигнал“ като микрофон, инструмент или аудио запис, създава електрическо „изображение“ на звука. Тоест, той произвежда електрически сигнал, който има същата честота и хармонично съдържание като източника и чийто размер отразява относителната интензивност на звука при промяната му.

 

Високоговорителите са преобразуватели, чиято роля е да преобразуват тази електрическа енергия в механична енергия (движение) благодарение на електромагнита: метална намотка, която създава магнитно поле, когато през него преминава електрически ток. Тази намотка се държи като нормален магнит, с особено практично свойство: обръщането на посоката на тока в намотката кара полюсите на магнита да се превключват.

 

Вътре в високоговорител електромагнитът е поставен пред постоянния магнит. Постоянният магнит е фиксиран, докато електромагнитът (бобината) е подвижен. Когато импулсите на електричество преминат през намотката на електромагнита, посоката на неговото магнитно поле бързо се променя. Това означава, че той от своя страна се привлича и отблъсква от постоянния магнит, вибрирайки напред-назад.

 

Механичната енергия компресира въздуха и преобразува движението в звукова енергия или ниво на звуково налягане(NPA). Звукът се движи във вълни под налягане. Колкото по-бързо се променя налягането на въздуха, толкова по-бързо се движи гласовата намотка, толкова по-висока е „честотата“ на звука, който чуваме. Докато говорителят се движи напред-назад, той натиска въздушните частици, което променя въздушното налягане и създава звукови вълни.

 

Електромагнитът е прикрепен към конус, направен от гъвкав материал като хартия или пластмаса, който усилва тези вибрации, излъчвайки звукови вълни в околния въздух и към ушите ви. Честотата на вибрациите управлява височината на произвеждания звук и тяхната амплитуда влияе върху силата на звука.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *