8-ми Март – Денят на Жената!

Всяка година на 8-ми март се чества Денят на Жената. Празникът е международен и се празнува от жените в почти цял свят. Това е денят на признание на жените за тяхната роля в политическите, икономически и научни приноси за обществения прогрес.

Началото е поставено през 1908 година в Манхатън. Тогава на 8-ми Март голяма група работещи жени протестират срещу лошите условия на труд, неравноправните заплати с тези на мъжете и за въвеждането на изборно право за жените.

Реално първият празник по случай Деня на Жената е отбелязан през 1911 година в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, където над един милион хора празнуват по улиците на градовете, а комунистическите и социалистически партии организират манифестации. През 1913 година Денят на Жената започва да се празнува и в Франция и Русия.

В пуританска Англия и в САЩ първоначално мъжете не признавали правото на жените да празнуват своя празник. Чак след края на Втората Световна Война с набирането на сила на феминистките движения в тези консервативни страни започва да се чества и Деня на Жената на 8 Март.
До 1975 г. празникът официално се празнува само в социалистическите страни, най-вече в СССР и Китай. След 1975 година ООН официално включва 8-ми Март като празник на жените и тяхната борба за равноправие по света.

В България на 8-ми Март през 1911 година социалистите са чествали празника в тесни кръгове. Първото по-масова и публична проява на Денят на Жената се случва през 1915 година. Но като масов празник в цяла България 8 Март се чества след 1960 година. От тогава до сега на тази дата празнуват жени от всички възрасти. А мъжете от близкото им обкръжение им подаряват цветя и пожелания за 8 март.

Така че на 8-ми Март подарете цвете на вашите дами и се забавлявайте навън, в ресторант, механа или в краен случай в домашна обстановка.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *