Връзката между мултивитамините и рака на гърдата

Ново проучване, установява, че мултивитамините и рака на гърдата са свързани. Значимостта на това изследване все още не е доказано, но все пак това е предмет на дискусия. Много хора вземат мултивитамини за да осуетят различни заболявания. Ежедневното приемане на мултивитамини е добро за здравето, тъй като те гарантират, че тялото получава основните хранителни вещества, които не се получават от консумацията на храна. Съществуват много добавки и мултивитамини, които могат да задоволят препоръчвания хранителен прием. Въпреки това проведено изследване разкрива, че приема на мултивитамини повишава риска от рак на гърдата, особено при жени в период на менопауза.

Предизвикват ли мултивитамините рак на гърдата?
Жените, които са в период на менопауза, са склонни да приемат мултивитамини, за да компенсират спада на хранителни вещества в организма. Въпреки, че тези средства поддържат баланса на хранителните вещества, някои от съставките им може да имат връзка с появата на рак на гърдата. Въпреки, че изследванията не могат да докажат връзката между тази болест и приема на медикаменти като мултивитамини, има вероятност те да са свързани, при прекалената им употреба. Някои от съставките на тези добавки, могат да предизвикат растеж на раковите клетки в организма. Фолиевата киселина, която е основен компонент на много мултивитамини, има тенденция да увеличи плътността на тъканите в гърдите, което е причина за развитието на рак на гърдата. Желязо и цинк също могат да увеличат риска от появата на рак на гърдата. Изследвания показват, че витамини В6, С и Е не променя състоянието на организма. Приема на калций също няма връзка с развитието на това заболяване.

Превенция на рак на гърдата
Ракът на гърдата е заболяване, което може да бъде заплаха за живота, ако не е открито навреме. За да се предотврати появата на тази болест е необходимо да се поддържа здравословно телесно тегло, балансирана диета, включително консумация на много плодове и зеленчуци и избягване на тютюнопушене и алкохол. В случай, че е необходимо да приемате всички хранителни добавки, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви препоръча най-нужните за вашия организъм.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *