Нежелани ефекти по време на бременност

Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената, когато тя е подложена на голямо внимание от страна на своя съпруг, роднини и приятели. Въпреки това, по време на бременност се появяват много странични ефекти и усложнения, които могат да предизвикат дискомфорт.

– Сутрешно гадене – това е един от страничните ефекти на ранната бременност. Голяма част от бременните жени изпитват това усещане особено сутрин. Обикновено този симптом се проявява само в началото на бременността, но при някои жени може да продължи през цялата бременност.

– Умора и световъртеж – бременната жена често се чувства изморена. Това чувство се появява особено през първия триместър на бременността. Жената може да чувства замаяност.

– Запек – по време на бременност, поради прекомерното производство на хормона, прогестерон, мускулите на червата се отпускат. По този начин се намаляват контракциите на червата, което предизвиква запек.

– Спазми – друг страничен ефект са спазми в краката, прасците и бедрата. Спазми се наблюдават предимно в третия триместър. Крампите се дължат най-често на липсата на калций в диетата на бременните жени.

– Задържане на течности – по време на бременността, някои хормони могат да предизвикат задържането на натрий от бъбреците. Поради задържането на течности бременната жена получава отоци по краката, лицето, ръцете и краката.

– Болки в кръста – поради наличието на високи нива на прогестерон в организма на бременната жена, сухожилията около тазовата област, както и гръбначния стълб се разпъват за да се подготвят за раждането. Този процес причинява болки в гърба.

– Хипертония – симптомите на артериална хипертония при бременната жена са главоболие, повръщане, болки в близост до гръдната кост и нарушено зрение. Атериалната хипертония се наблюдава по-често при бременни жени над 35 годишна възраст.

– Промени в настроението – хормоналните промени по време на бременността се отразяват на нивото на серотонин в мозъка, който регулира емоционалното състояние. Това предизвиква промени в настроението на жената.

– Други странични ефекти са прееклампсия, анемия, хемороиди, безсъние, млечница, напрежение в гърдите, стрии, разширени вени, стоматологични проблеми и др.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *