Какво представлява остеопорозата и кои са рисковите фактори за заболяването?

Остеопорозата е заболяване, при което костите и ставите губят своята плътност, стават крехки и чувствителни към фрактури. Ако не се вземат превантивни мерки или лечение, остеопорозата се развива без особени признаци докато не се стигне до счупване на някоя кост. Фрактурите на костите се появяват обикновено в бедрото, гръбначния стълб или китката.

Рискови фактори за остеопороза:
– Възраст – Един от факторите, който е рисков за развитие на заболяването е възрастта. С напредване на годините костите постепенно стават по слаби.
– Раса – Друг фактор това е расата. Заболяването е по-разпространено при хората от бялата раса или тези от азиатски произход.
– Пол – Остеопорозата се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Причината е в по слабата костна структура или хормоналния дисбаланс при жени в менопауза.

Симптоми на остеопороза:
Остеопорозата се нарича още „тихата болест” защото развитието на заболяването често протича без проявата на някакви симптоми. Хората разбират, че са жертва на болестта, едва когато получат някаква фрактура. Въпреки това, могат да се появят хронични, тъпи болки особено в долната част на гърба или врата, които могат да станат по остри в хода на заболяването.

Лечение на остеопороза
Въпреки, че остеопорозата не се лекува, съществуват няколко вида медикаменти, които могат да намалят процента на загуба на костната маса, увеличават костната плътност и намаляват броя на фрактурите.

Хормонална терапия
Хормоналната терапия /НТ/ преди време е била основния начин за лечение на остеопороза. Но поради опасения за безопасността на този метод и поради наличието на друг вид лечения, ролята на хормоналната терапия в контролиране на остеопорозата се променя. Повечето проблеми са свързани с някои перорални видове НТ или взети в комбинация с прогестин или самостоятелно. В допълнение е важно да се получи достатъчно количество витамин Д. Препоръчва се дневен прием от 400 IU но не повече от 800 IU. Основните източници на витамин Д са млякото и млечните продукти, яйцата и по-мазните риби.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *