От какви витамини се нуждаем при болки в ставите

Витамините участват активно в метаболитните процеси, включително подобряване на доставката на хранителни вещества до тъканите. Следователно диетата трябва да съдържа елементи, които са полезни за скелетната система и помагат за намаляване на болката в ставите:

  1. Витамин А (телешки черен дроб, треска, натурален маргарин) – подобрява производството на колаген, който формира основата на съединителната тъкан. Липсата му намалява костната плътност, причинявайки остеопороза.
  2. Витамини от група В (пилешки, телешки и свински черен дроб, бъбреци) – предотвратяват остеопороза, затлъстяване, укрепват имунната система, нервите, сърцето, кръвоносните съдове. Те се използват за лечение на радикуларни синдроми, които се появяват с гръбначна дегенерация.
  3. Витамин С (шипки, сладки чушки, касис, морски зърнастец) – подобрява редокс процесите, стимулира имунната система, синтеза на колаген. Храната при артрит задължително включва витамин С. Неговият дефицит е слаби връзки, възпалени стави, остеопороза.
  4. Витамин Е (соя, царевица, слънчогледово масло, пшеница, ръж) – облекчава болката, възпалението в ставната течност. Диетата за артроза на коленните стави задължително трябва да включва този елемент.
  5. Витамин К (спанак, зеле, тиква) – дефицитът на този витамин причинява загуба на калций в урината, което води до отслабване на костите, ставите.

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Рибата, включително рибеното масло, е добър продукт за ставите. Съдържа омега-3 полиненаситени мастни киселини, които намаляват възпалението на ставната течност, облекчават болката и облекчават симптомите на артрит. Те също така забавят процеса на разрушаване на хрущяла, който е незаменим при артроза.

За да може тялото да получи всички необходими елементи, лекарите препоръчват приемането на витаминни и минерални комплекси два пъти годишно. Полезните вещества в тях са подбрани в правилното съотношение и подобряват смилаемостта един на друг.

Правилното хранене при болки в ставите е само част от комплексната терапия. Необходимо е да се движите, да правите упражнения ежедневно, лечебна физкултура. Необходимо е да се справим с лечението на патологиите, дори ако на пръв поглед те не са свързани със скелетната система. Например, захарен диабет, панкреатит, проблеми с черния дроб, щитовидната жлеза пречат на нормалното усвояване на калция.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *