Тенденции в уеб дизайна: Защо всички уебсайтове изглеждат еднакво?

Тенденции в уеб дизайна: Защо всички уебсайтове изглеждат еднакво?

Когато Дейв зададе този въпрос в студиото онзи ден, всички веднага разбрахме какво има предвид. Всички уебсайтове изглеждат еднакво в наши дни.

Знаете стила, голямо фоново изображение с пълна ширина или видео в заглавката, насложен текст, последван от блок кратък текст и след това задължителните колони с икони. Не казвам, че е лошо, всъщност някои от сайтовете по-горе са доста красиви и работят добре.

Въпросът е защо тези уебсайтове имат толкова сходно оформление и визуален стил.

Така че сега знаем какво , нека да разгледаме защо . Не мисля, че има някаква една причина, а по-скоро комбинация от изброените по-долу.

Bootstrap

Когато Дейв зададе въпроса, първият отговор беше „Bootstrap“. Bootstrap е най-популярната HTML, CSS и JavaScript рамка за разработване на адаптивни уеб сайтове, ориентирани към мобилни устройства. Ние го използваме през цялото време. Защо? Защото това е най-добрият инструмент в арсенала на уеб разработчиците за създаване на плавно реагиращи уебсайтове.

Като дизайнер и фронтенд разработчик го харесвам. Вие проектирате според мрежата на Bootstrap и след това използвате готовите класове за Bootstrap, когато кодирате, за да оживите сайта. Когато са проектирани и кодирани правилно, сайтовете на Bootstrap работят безпроблемно на всички устройства.

Като човек, който е създал адаптивни уебсайтове в ерата преди Bootstrap, аз наистина оценявам солидната рамка за работа. В момента 1,8% от всички уебсайтове онлайн са изградени върху рамката Bootstrap, така че много хора са съгласни.

Въпреки че обичам мрежовото оформление и структурата на Bootstrap, той също идва с вградени бутони, икони и елементи на потребителския интерфейс, които можете бързо да пуснете в проект. Мисля, че тук започва да се проявява общият стил на Bootstrap. Ако дизайнерът работи от предоставените CSS стилове по подразбиране, тогава не е изненадващо, че ще се появи общ стил.

Тенденции в дизайна

Спомняте ли си “ Web 2.0 ”? Фраза, създадена, за да опише тип уебсайт, който е по-фокусиран върху генерирано от потребителите съдържание и социално споделяне в мрежата. Въпреки че за мен това просто навява спомени за лъскави бутони на Photoshop, градиенти и всичко друго, което да придаде 3D ефект на уеб дизайн.

Имах банка от стилове на бутони Photoshop Glass, които използвах за всеки дизайнерски проект. Сега звучи малко плашещо, но тогава си помислих, че е върха.

Това ли е „стилът Bootstrap“ (както ще го наричам за целите на тази дискусия), новият уеб 2.0? Настоящата тенденция изисква плоски копчета и големи области с плосък цвят. Ако всяко действие има еднаква и противоположна реакция, тогава настоящата тенденция в уеб дизайна е ясна реакция на блясъка и детайлите на естетиката на Web 2.0.

Така че докато някои от настоящите стилове на уеб дизайн може да се дължат на промени в технологията и необходимост от адаптиране към набор от мобилни устройства, тук определено има визуална тенденция. Чистата отчетлива естетика изглежда остра и съвременна. Никой не иска нов уебсайт, който сега изглежда старомоден, нали?

Теми

Теми.

Когато казвам „тема“, имам предвид тема/шаблон на WordPress, основно визуална кожа за вашия WordPress сайт.

В момента 25% от всички уебсайтове са изградени с помощта на WordPress. Защо? Има много причини, но по същество това е страхотна система за управление на съдържанието.

Където WordPress влиза в игра в тази дискусия е, че дизайнерите без познания за разработка могат да закупят предварително проектирани WordPress шаблони (има и безплатни), да ги инсталират на уебсайт и да създадат уебсайт.

Без никакви умения за кодиране, вие сте ограничени до оформлението на темата. „Това е малко тематично“ е фраза, използвана много тук в студиото, когато критикуваме уебсайтовете на нашите конкуренти и клиенти конкуренти.

Със сигурност може да се каже, че не получавате и много оригинален дизайн. От моя опит, този тип уебсайтове са трудни за управление и в крайна сметка просто ще пъхнете квадратно колче в кръгла дупка.

Това никога не би бил начинът, по който бихме подходили към дизайна на уебсайт. Всички наши уебсайтове са проектирани и изградени така, че да отговарят на изискванията и целите на нашите клиенти. Преди дори да стигнем до етапа на проектиране, свършихме много работа около планирането и събирането на изисквания, UX изследванията, схематичните рамки и интерактивните прототипи. Всички наши уебсайтове са пригодени изключително за нашите клиенти и техните марки.

Определено има модерна естетика в уеб дизайна и общ визуален стил, който може да бъде открит в много съвременни уеб дизайни. Това не е непременно лошо нещо, както казах, но като дизайнери, това е нещо, с което трябва да сме наясно.

Работете със сигурност в мрежата на Bootstrap, поддържайте нещата съвременни. Никога не използвайте предварително създадена тема, съветват ни колеги от https://www.baxhour.com. Но винаги помнете да поддържате нещата свежи и оригинални и фокусирани върху вашата цел и ще се откроите от тълпата с нещо уникално и красиво.


Публикувана

в

, ,

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *