Седемте Рилски Езера – Една Магия и Великолепие

Седемте рилски езера се нареждат сред едни от най-големите природни богатства на България. Те изглеждат толкова прекрасни и великолепни, че едва ли има човек, който би успял да устои на съвършенството, което излъчват и на красотата, в която е обвита местността.

Тази група приказни езера имат ледников произход и по самото им име можем да разберем, че се намират в планината Рила. Разположени са в Дамгски дял на Северозападна Рила и се извисяват между 2100 метра и 2500 метра надморска височина.

Трудно е само с думи да бъдат изразени магията и разкоша, който притежават езерата. Единственият начин да усетим уникалното им въздействие и очарованието им, е като ги посетим и станем живи свидетели на хармонията, която се рее наоколо.

Удивителните водни басейни имат стъпаловидно разположение и се простират по склоновете на планината. Те попадат в сърцето на три величествени хълма – Сух чал, Отовишки връх и Харамията.

Имената на езерата изброявявайки ги отгоре надолу са : Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Седмото езеро. Всяко едно от тях е с доста интересно наименование, което идва от формата му, която има.

Сълзата или Горното езеро е с най-голяма надморска височина ( 2535 метра) и се казва така, заради чистите си и бистри води. На следващо място се нарежда Окото, което е най-дълбокото циркусно езеро в страната ни със своите 37.5 метра. Бъбрекът пък има много опасни и стръмни склонове. Близнакът се извисява на 2243 метра надморска височина и е най-голямото по площ от цялата група. Петото езеро е Трилистника, а след него е Рибното езеро, което е най-плиткото сред всички останали. Долното езеро е разположено най-ниско. В него се събират водите от останалите шест басейна и така то дава началото на река Джерман.
Природната забележителност е част от Стоте национални туристически обекта. Любителите на почивки в планината, със сигурност ще оценят достойнствата й и ще останат запленени от нея.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *