Инверторите – устройствата, които преобразуват електроенергията от DC в AC

В световен мащаб DC-AC инверторите имат много и различни приложения. Ако имате устройство, което работи на прав ток, и вие трябва да го използвате на закрито с променлив ток, то един инвертор би ви дал лесно захранването, което ви трябва за него. Освен това, ако разполагате с уред, който работи на AC (т.е. работи с електричество от мрежата), и вие трябва да го употребявате, но разполагате с DC енергия, можете да се възползвате от трансфертера, който ще преобразува електричеството от DC в стандартно. Това е широко приложимо при превозни средства, лодки, каравани и други места, където нямате възможност да се включите в мрежата.

Инверторите обикновено са произвеждани да захранват устройства, работещи на променлив ток, с помощта на прав ток от батерия или друг източник. Те преобразуват енергията от превозното ви средство в подходяща за уредите, включени към тях, съобразявайки се с мощността им. Така можете да захраните инструменти, оборудване, електроника, електроуреди и други устройства, работещи на AC. Ако трябва да използвате лаптоп в движение или пък ви се наложи да работите с електроинструменти на работната площадка, това е точното решение, което трябва да търсите. Инверторите са изключително подходящ избор в такива ситуации. Разбира се тези трансфертери също биват произвеждани с различни мощности, за да отговарят на конкретни енергийни потребности. Най-често срещаните модели са:

100W
400W
600W
900W
1000W
1500W
3000W

Разбира се, че можете да намерите много по-широк диапазон от мощности освен гореизброените, в зависимост от марката и типа инвертор, от който имате нужда. Вие също така имате избор между 12-волтови (които са идеални за повечето стандартни приложения) и 24-волтови трансфертери, които са предназначени за по-големи натоварвания. Има значение и дали ще изберете преобразувател с модифицирана или истинска синусоида. Това важи най-вече, ако ще захранвате чувствителна апаратура. При наличието на толкова много възможности не би трябвало да имате проблеми в крайна сметка да получите захранването, от което имате нужда в конкретната ситуация.

Модерните преобразуватели притежават и вградени защити срещу претоварване, високо напрежение и късо съединение. Въпреки това не бива да забравяте, че е редно и вие да полагате грижи, като не излагате инвертора на прах и влага. Също така не поставяйте трансфертера в близост до други предмети, защото може да се получи прегряване. Проверявайте винаги и дали проводниците към него са в добро състояние.

При закупуване на DC към AC инвертори винаги трябва да гледате количеството мощност, което ще получите накрая. Намеренията ви относно това какво ще захранвате конкретно ще ви насочат към най-правилното решение. Тази проверка ще ви покаже каква ще е подходящата мощност на инвертора, който трябва да закупите. Вие също така трябва да вземете предвид различните марки на пазара и тяхното качество, защото не бихте искали да си вземете просто евтин трансфертер, който скоро след това да трябва да замените поради неговата нетрайност. Сега, когато сте вече по-добре информирани, би трябвало да е лесно за вас да направите най-подходящия избор. Винаги предпочитайте качеството (макар и по-скъпо в повечето случаи) пред ниската цена, защото това е единственият начин да имате устройство, което да ви служи добре за продължителен период от време.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *