Основни критерии при избор на домашна пречиствателна станция

Домашните пречиствателни станции стават все по-популярни и все повече от хората, които живеят в по-малките населени места се отказват от изгребните ями и ги заменят с тях. Факт е, че тези съоръжения все още не са по джоба на всеки, но в дългосрочен план инвестицията се изплаща многократно и наистина си заслужава. Обикновено проблемът е основно в избора на пречиствателна станция. Повечето от домакинствата, които се спират на този вариант не знаят, че всички пречиствателни станции, които се предлагат на пазара не са еднакви и съществуват различни технологии на пречистване, от които зависи и самата поддрръжка на пречиствателната станция. Самата презумция самата подмяна на изгребна яма с пречиствателна станция като идея, включва максимално намаляване на разходите и проблемите по поддръжка. Именно затова един от основните критерии, по който трябва да се избира подобно съоръжение е :

Какви са разходите и самата поддръжка на така желаната пречиствателна станция?

Съвременните пречиствателни станции работят на ток и пречистват замърсените от домакинството води по биологичен способ като в процеса на пречистване участват микроорганизми. При различните технологии на пречистване обаче тези микроорганизми са различни, а самият процес е доста сложен и обикновено предварително разработван в продължение на доста време в лабораторна среда. Разбира се както повечето съвременни научни постижения, така и технологиите за пречистване на отпадни води непрекъснато се усъвършенстват. По-новите и по-модерни технологии изискват по-малко поддръжка и разходи, но съответно са и по-скъпи. По-старите технологии са по-евтини, но при тях се налага да се добавят периодично консумативи и по-често изпомпване на съоръжението.

Всяка технология обаче преди да бъде пусната на пазара задължително преминава през редица изпитания за да докаже своята ефективност на пречистване. В резултат на това се издават сертификати от специализирани лаборатории, които доказват, че пречиствателните станции, работещи по съответната технология пречистват отпадъчните води до степен, която покрива законовите норми. Наличието на сертификат за технология дава гаранция, че станцията, която сме решили да купим ,със или без консумативи, но наистина пречиства. Това е и следващия важен въпрос, който трябва да зададем когато избираме пречиствателна станция:

Има ли пречиствателната станция издадени сертификати за технологията на пречистване?

И тук трябва да бъдем много внимателни, защото евентуалните сертификати за материалите, от които е изработена пречиствателната станция не са сертификати за технологията, която е инсталирана в нея. В България не съществуват лаборатории, които са оторизирани да издават такива сертификати и това също трябва да се има в предвид. Истинските сертификати трябва да са издадени от оторизирани за това Европейски лаборатории. Само те дават гаранция, че не си давате парите на вятъра и след това пак ще трябва да викате фекалната машина всеки месец.

Ако тези два основни критерия са налице и ви задоволяват, вече питайте за цена. И ако цената ви задоволява, смело купувайте, защото домашните пречиствателни станции за филтриране на вода са голямо удобство там където няма централна канализация.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *