Как да извлечем максимума от природата? Екотерапия: как да я използвам?

Природата … Всички ние копнеем да бъдем по-близо до нея. Може би това са белите пясъци на плажа, спокоен планински поход или барбекюта в гората! Всеки избира своя. Ние Ви предлагаме съчетан вариянт в който си похапвате добре и се наспивате добре сред природата в близост до гора, в къща за гости в Триград, западните Родопи.

 

Може би очакваме с нетърпение поход в гората или искаме да плуваме в реката. Каквито и да са нашите предпочитания, всички ние разбираме как природата влияе на човешкото здраве и има основателни причини за това.

 

Природата в човешкия живот – ползи за нас:

Изглежда интуитивно всички искаме да прекарваме време на открито, но в момента науката идентифицира някои от причините, поради които все пак трябва да прекарвате време в по-естествена среда на открито.

 

Всъщност за това съществува терминът екотерапия – доказващ различните физически и психологически ползи от ходенето сред природата.

 

 

 

Според проучване от 2009 г., колкото по-близо човек живее до зелени площи или други природни зони, толкова по-вероятно е да бъде по-здрав. Всъщност хората, които живеят по-близо до парк, природен резерват или гори, страдат по-малко от тревожност или депресия.

 

Друго проучване установи, че тези, които редовно прекарват време в туризъм или релакс в гората, имат нормални нива на кортизол, сърдечна честота и кръвно налягане.

 

Университетът в Илинойс проведе проучване, което показа, че децата с разстройство с хиперактивност с дефицит на внимание изпитват намаляване на симптомите след отдих на открито.

 

В последното си широкомащабно проучване психолозите Андреа Тейлър и Франсис Куо установяват, че децата с ADHD изпитват значително намаляване на симптомите след участие в зелени дейности.

 

Независимо от активността, независимо дали играе баскетбол или просто чете книга във въздуха, степента на облекчаване на симптомите на ADHD е свързана със зелени условия. Дървета, облицоващи улици, дворове и паркове, завладяват закрити и други открити пространства, лишени от растителност.

 

Разбира се, обикновените разходки сред природата няма да са спасение за болните деца. Но семейният отдих на открито си струва да опитате за ваше добро.Заложете на почивка в близост до природата в къща за гости в Триград, в западните Родопи.

 

Други проучвания показват подобрен сън, други функции на имунната система и по-малко стрес при тези, които прекарват редовно време сред природата.

 

Всички тези фактори са причините редовните градинари да живеят по-дълго. Практиката на горските разходки стана много популярна в Япония и дори лекарите в някои случаи предписват екотерапия.

 

Как природата ни прави по-здрави? Основни предимства:

 

1) Витамин D

Първата причина за ползите от ходенето на открито е превръщането на витамин D в присъствието на слънчева светлина. Този жизненоважен витамин е отговорен за много аспекти на здравето.

 

Недостигът на витамин D засяга развитието на рак и затлъстяване, както и различни психични разстройства и други здравословни проблеми. Въпреки че не е трудно да се получи витамин D от храни и добавки, той не се абсорбира ефективно, тъй като е необходимо излагане на слънце.

 

Както и да е … страхотната активност на открито с умерено слънце е чудесен начин да си набавите дозата витамин D.

 

2) Спорт

Ако вашата версия за отдих не включва ходене в гората, тогава има много други активни видове отдих на открито.

 

Скално катерене, плуване, туризъм, кану-каяк са повечето форми на дейности на открито. Всички знаем ползите от упражненията, но повечето от нас все още не спортуват редовно. Разходките на открито дават възможност за установяване на връзка между човека и природата.

 

 

И тъй като всички ние трябва да се движим всеки ден по един или друг начин, природата ще ви помогне да извлечете двойните ползи от заниманията на открито!

 

3) Заземяване

Това предимство на природата е донякъде противоречиво в съвременната медицина.

 

Основната теория е, че тъй като много от нас не влизат в пряк контакт със земята, в тялото може да се натрупа положителен заряд.

 

Директният контакт кожа-земя действа като земна връзка, точно както при електрическите контакти, намалявайки този допълнителен положителен заряд. Привържениците на заземяването вярват, че това помага за намаляване на възпалението в тялото и подобряване на качеството на съня.

 

Независимо от вашето мнение, това е друг положителен ефект от това да бъдете на открито, особено да ходите боси или да плувате в естествено водно тяло.

 

4) Чист въздух

Вътрешният въздух често е до 70 пъти по-опасен от замърсения външен въздух. Внасяме в домовете си херметически затворени прозорци и врати, много химикали и пластмаси. Повечето хора влизат в контакт с химикали редовно до 6000 пъти.

 

Ето защо е необходимо да правите почивки и да бъдете повече на чист въздух. Природата ни дава всичко, от което се нуждаем, просто трябва да го използваме.

 

Чистият въздух на открити площи е добър източник на полезни отрицателни йони, особено на места като плажа и района на водопада.

 

Тези отрицателни йони присъстват и на слънчева светлина и след гръмотевични бури, когато миришете „свежо“ във въздуха. За разлика от това вътрешният въздух има недостиг на отрицателни йони и често е сух и замърсен.

 

Отрицателните йони се наричат ​​„природните антидепресанти“, тъй като имат отпускащ и лечебен ефект.

 

Заседнали на закрито? Опитайте тези съвети за подобряване на качеството на въздуха в помещенията или засадете някои стайни растения, за да подобрите качеството на въздуха.

 

5) здраве на очите

Виждаме стремително нарастване на проблемите със зрението , особено при децата. Една от възможните причини е времето, което прекарваме всеки ден, гледайки екрана на компютъра или телевизора.

 

Преди децата прекарваха повече време на открито, гледайки разнообразието от цветове, дълбочината на яркостта, а сега те седят до монитора до седем часа на ден, ако не и повече, като започват с телевизионен екран, компютър или таблет с изкуствена светлина и завършват със смартфони.

 

Резултатът е увеличаване на късогледството, дори при деца, които не са генетично предразположени към него.

 

През 2007 г. те доказаха, че децата, които прекарват поне 2 часа на ден сред природата, са четири пъти по-малко склонни да имат късогледство. И така, природата спасява тези, които не забравят за нея и наказва безразлични хора.

 

Изследователите предположиха, че ярката естествена светлина помага да се развие правилното разстояние между ретината и лещата и подобрява зрението.

 

Изкуственото осветление не предоставя същите предимства; децата, които седят много на закрито, са по-склонни да имат проблеми със зрението в бъдеще. Мониторът води до умора на очите, главоболие и болки във врата, гърба и други проблеми.

 

6) здравословен циркаден ритъм

Истинският чист въздух, особено на сутрешното слънце, намалява риска от затлъстяване. Колкото по-рано човек получава сутрешна слънчева светлина, толкова по-нисък е индексът на телесната му маса.

 

Тази корелация остава дори след като проучванията са коригирали нивата на упражнения, възрастта, приема на калории и други фактори, които влияят върху ИТМ. Защо? Сутрин слънчевата светлина помага да се поддържат нивата на кортизол и циркадните ритми в желаните граници.

 

Вярна е и обратната корелация: излагането на изкуствена светлина през нощта е фактор в полза на наддаването на тегло. Но като правило половин час излагане на слънце преди обяд е достатъчно, за да се намали телесното тегло.

 

7) Работи ли вътрешната светлина?

Ярката сутрешна светлина на чист въздух обикновено се измерва в хиляди лукси на квадратен метър. Изкуствената светлина измерва няколкостотин лукса и не съдържа широкия спектър от светлина, необходим за правилна поддръжка на вътрешния часовник на тялото.

 

За сравнение, 10 000 лукса светлинна енергия от лампата е по-близо до нивото на яркост на външната светлина на природата и често се използва през зимата от тези, страдащи от сезонно афективно разстройство. Но нищо не надвишава благословиите на природата и истинското слънце!

 

Природата допринася за много положителни фактори. Възможно е никога да не разберем напълно какви дълбоки психологически и физиологични ефекти се крият в природата.

 

Знаем, че разходките на открито са важни, така че най-добрият вариант е да излезете навън … сутрин … да застанете до дърветата. Градинарството е друг чудесен начин за напояване на растенията и получаване на сутрешно слънце.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *