Трюфелът – Кулинарното Съкровище.

От древни времена Елините и Римляните са консумирали трюфели. Трюфелът е бил и все още е символ на богатство, изтънченост и аристократичност. Неговият аромат е уникален и само няколко стърготини от трюфела са достатъчно за овкусяването на ястието. Също се е смятало че трюфелите имат лечебни свойства, макар че това днес не е доказано. В българската кухня трюфелът тепърва навлиза, докато в западна Европа търсенето е в пъти по-голямо от предлагането, което прави трюфелът от най-скъпите деликатеси – съкровището на кулинарният свят.

А какво представлява самият трюфел?
Трюфелите са гъби, растящи под земята в корените на някои видове дървета и живеят в симбиоза с тях. Трюфел може да се намери в корените на Леска, Габър, Дъб, Топола. Важни са и самите климатични условия в района – количество на валежите, температурните амплитуди и др. Такива райони са Южна Франция, Северна Италия, Хърватска и дори България. Вече е установено наличието на трюфели по шуменското плато и в района на Странджа и Сакар. Самата гъба е грудковидна, без стъбло или корен. Има много видове, но ядивните са малко.

Делят се на два основни вида в зависимост от цвета им: Бели и Черни Трюфели.
Ето малко повече информация за основните ядивни видове трюфели:

TUBER MELANOSPORUM /Черен Зимен Трюфел/
Този вид се култивира, но се среща и в диво състояние. Произвежда се основно в Испания, Италия и Франция. Размерът му варира от големина с размер на грахово зърно до екземпляри с тегло около 1кг. Има силен и постоянен аромат. Този вид трюфели се ползва при готвене, защото запазва аромата си дълго време и може да бъде изсушен. Бере се през зимните месеци Декември-Март. Като цена е от порядъка на 1000 евро за килограм.

TUBER MAGNATUM /Бял Трюфел/
Това е доста рядък сорт трюфели, което го прави и най-скъпият. Цената при по дребните трюфели от този вид е около 3000 евро, но са продавани екземпляри от над килограм за десетки, дори стотици хиляди евро. Последният такъв екземпляр от 1,5 кг беше продаден на търг за 150 000 евро. Този вид трюфели се среща в Италия, Франция, Хърватска, Румъния и България. В нашата държава са намирани качествени екземпляри по поречието на река Дунав. Периода подходящ за събиране е есента – Септември до Декември.

В България освен че се намират диворастящи трюфели, поради спецификата на климата и почвите в нашата родина, все повече инвеститори развиват ферми за трюфели. Това става, чрез засаждането на заразени с трюфел фиданки на подходящите за това места.
Повече информация можете да откриете на нашият сайт за Гъбите в България.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *