По какво се различават цирконът и кубичният цирконий?

В много електронни магазини за бижута се предлагат изделия, украсени с блестящи прозрачни и цветни камъни. При някои продукти камъните са обозначени като циркони, а при други минералът е вписан с името цирконий. Понякога има объркване в терминологията и при етикирането кубичният цирконий бива наричан „циркон“, което не е съвсем вярно.

Понякога наименованията са точно представени. Това е валидно за утвърдени търговци, които обикновено предлагат собствена продукция. Една от най-популярните бижутерийни марки у нас е Паладиум. В онлайн каталога на компанията ще срещнете огромно количество бижута, украсени с някой от двата вида минерали. Смятаме, че, за да направите правилен избор, трябва да знаете по какво цирконът и цирконият се различават един от друг.

Съществени разлики

Кубичният цирконий/фианит и цирконът са два минерала с различен произход и химичен състав. Първият е изкуствено създаден, вторият е естествен. Ако се вгледате внимателно, можете да видите малки цепнатини вътре в циркона. Фианитът, напротив, е с идеално гладка структура, чистота и прозрачност. Освен това теглото на изкуствения кристал е по-голямо от това на естествения.

Кубичният цирконий е търсен от онези купувачи, които имат ограничен бюджет, но искат да закупят красиво, устойчиво на износване бижу. Той удачно се сравнява с кристалите Сваровски по играта на светлината. Сред слабите страни на камъка е склонността му да потъмнява и да се надрасква. Камъкът губи първоначалния си блясък след първите 2-3 години на носене.

Поради ниската си цена, цирконът се счита за предимно бюджетен камък. Ето защо тези, за които престижът играе голяма роля, дават предпочитание на Негово Величество диаманта. Предвид по-ниската твърдост спрямо циркония, цирконът изисква много внимателни грижи. Такива бижута не са подходящи за ежедневно носене.

Как да различим двата камъка?

Въпреки външното сходство, между циркона и фианита има големи разлики. Разликите изпъкват най-ясно, когато за отправна точка използваме характеристиките на шлифования диамант. Параметрите, по които се различават, могат да бъдат класифицирани в 4 подгрупи:

  • Тегло и твърдост. Кубичният цирконий е два до три пъти по-тежък от циркона и диаманта, но отстъпва на последния по твърдост;
  • Форма на среза. Фасетите на циркония са леко заоблени, докато тези на диаманта са равни и остри;
  • Топлопроводимост. За разлика от фианита, диамантът има висока топлопроводимост, поради което практически не се замъглява;
  • Бистрота. Естествените диаманти имат лек жълтеникав оттенък, докато изкуствените фианити, цирконите и кристалите Сваровски имат безупречна чистота. Нямат дефекти, непрозрачност и цепнатини.

Цирконият Сваровски е най-лесният за разграничаване от фалшификатите. Всеки камък има малка гравюра „SWAROVSKI ZIRCONIA”, която може да се види под лупа. Кристалите Swarovski са визуално съвършени, но те също са доста капризни по отношение на грижи и поддръжка.

От къде да купуваме бижута, за да сме сигурни в качеството на камъните?

За да не попаднете на неприятна изненада, трябва да купувате бижута с камъни единствено от доверени производители, като Бижутерия Паладиум. Всички изделия на марката – обеци, гривни, пръстени и колиета, декорирани с циркони или кристали Сваровки имат сертификат, потвърждаващ тяхната автентичност.

Онлайн магазинът на компанията представя богата гама сребърни и златни накити с инкрустирани в тях циркони и камъни от Swarovski. Сред тях ще откриете минималистични бижута с един камък, както и модели с разпръснати малки кристали и по-сложни композиции с шарки от камъни. Бижутата са продукт, който трябва да се купува само от утвърдени търговци.

Източник: https://www.palladiumbg.com/


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *