Месецът на борба с диабета в града на липите

Международният ден за борба с диабета е 14 ноември. Именно по този повод, целият месец е посветен на борбата с болестта. В първия ден на ноември в Стара Загора започна Националният турнир по бадминтон за деца и юноши с диабет. Той даде старт на борбата със заболяването в България. През тази година мотото на кампанията е „Да защитим бъдещето си, като променим настоящето!“. На 2 и 3 ноември на Старозагорските минерални бани се проведе Втората международна младежка конференция, на която се обсъдиха някои новости в лечението на диабета, международни и български специалисти в областта дадоха препоръки за по- качествено лечение. На събитието бяха споменати и най- честите проблеми, с които се сблъсква всеки пациент с диабет. В конференцията, която се проведе в близост до града на правите улици, взеха участие лекари и специалисти в различни области, които имат отношение към лечението и профилактиката на диабета, както и известни ендокринолози. Гости на събитието бяха различни български и чужди пациентски организации, деца с диабет и техните родители.

Д-р Рени Колева, която е практикуващ детски ендокринолог в Стара Загора изнесе лекция на тема „Физическа активност и диабет“. В нея тя обясни как се изменят нивата на захар в кръвта според физическата активност. На конференцията присъстваха деца с диабет, които спортуват и вземат участие в състезания. Те изказаха своето мнение какво им носи спортът, какви са трудностите, които изпитват, докато спортуват и как се справят с тях.

Митко Димитров се занимава с бадминтон от 32 години. Той акцентира върху предимствата на този прекрасен спорт за всички деца и младежи с диабет. На базата на личен опит той сподели на присъстващите, че бадминтонът е спорт, при който равномерно се натоварва цялото тяло, същевременно той развива точността и мисълта. Същевременно, винаги може да се спре за почивка, ако това е необходимо.

Елисавета Котова, която е председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, напомни, че при всяко затруднение, пред което са изправени родителите на деца с диабет и не биха могли да го преодолеят сами, тя и екипът и са на разположение. Тя акцентира върху намерението на организацията да спре да се моли и да започне да изисква. Семействата на болни деца, учители и социални работници работят усилено по съвместните действия на всяко ниво.

Госпожа Елисавета Котова разказа за намеренията си да се организира кампания, с която социалните работници да бъдат запознати отблизо с диабета. Тя сподели необходимостта от това медицинските лица в училищата и детските заведения да преминат през специален курс, за да могат адекватно да реагират на нуждите на децата с хронични болести, за да не се допуска незаконен отказ за техния прием. Госпожа Котова призова всички, които имат отношение към заболяването диабет да се осведомят за правата си и да ги отстояват, защото никой няма прави да ги отхвърля и да им бъде отказвано нещо, което законно им се полага. Има идея за изграждане на рехабилитационен център, в който да бъдат провеждани срещи между болните от диабет, техните близки и Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. На конференцията в близост до града на липите, Елисавета Котова сподели, че целта е да се подготвят срещи веднъж на всеки 3 месеца, защото това, което се прави веднъж годишно по повод Световният ден на диабета, не е достатъчно.
За повече информация: http://starazagorastz.org/%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B5/

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *