Кредити и заеми, видове и форми на договаряне

В някои моменти потребителите трябва да договорят финансиране, за да се изправят пред неочаквани или прекалено високи разходи.

Днес има много опции, предлагани за това – кредити, предлагани от банките, разсрочени плащания с кредитни карти, възстановяване на дългове, бързи кредити, ипотечни кредити и др.

Различия

Потребителят трябва да познава разликите между различните  видове финансиране. На първо място, трябва да правим разлика между понятието заем и кредит:

Заем : предполага операция, при която заемодателят доставя капитал на заемополучателя, който ще трябва да го изплати, заедно с генерираната лихва, в едно или повече разсрочени плащания във времето.

Кредит:  на клиента се предоставя капитал и той се разпорежда с него според финансовите си нужди. В този случай ще трябва да платите само лихва върху изтеглената сума и малка комисионна върху наличния, но неизтеглен баланс.

 Някои видове заеми и кредити

Личен и потребителски заем : личният заем е този, поискан от потребителя от банка,  без да е необходимо да се обосновава предназначението на тези пари  и да се ангажира да изплати исканата сума плюс лихва в периодични плащания. Потребителят отговаря за изпълнението на този договор със собствените си средства.

Бързо финансиране и обединение

Тези две опции станаха много популярни сред потребителите напоследък, тъй като  непрекъснато се рекламират  от медиите с оферти ,  които могат да бъдат много атрактивни . Но е необходимо да знаете някои от характеристиките на тези услуги  , когато се предлагат от небанкови компании  и внимателно да прегледате всички условия,  преди да ги договорите:

Те обикновено се предлагат от фирми посредници, така че се  получават по-лесно,  отколкото ако отидете директно в банката. Банковите институции изискват допълнителна документация и ако потребителят има няколко задължения, банката няма да отпусне заема.

Искове

Ако срещнете някакъв проблем, свързан с договарянето на вашия кредит,  можете да подадете иск .

В случай, че е договорено чрез банка, първо трябва да се свържете с отдела за потребителски услуги на субекта и, ако те не отговорят в рамките на един месец или отговорът не ви удовлетворява, отидете в  Главна дирекция по търговия и потребителски въпроси  или изпратете иска си през  портала за потребители.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *