Условия, на които трябва да отговаряте при искане на ипотечен кредит

Преди да подадете документи за одобрение при ипотечен кредит е нужно да отговаряте на ред условия, като някои от тях са: да имате надеждни и високи месечни приходи, да предоставите подходящ залог по заема и да имате чиста кредитна история в ЦКР.

Естествено това са най-главните условия, които трябва да притежавате, но са едни от най – необходимите. Затова преди да попълните екземпляра с готовата бланка за искания от вас ипотечен кредит и да отидете до финансовата кредитна институция или компания е добре да вземете съвет и от кредитен инспектор, който в детайли ще ви разясни какви са действията при кандидатстване и дали вие отговаряте на условията, за да усвоите такъв заем от „ЕйДжиБи Файнанс“ АД .

Всички финансови кредитни институции имат свои вътрешни условия, които държат да се спазват от кандидатите за ипотечен кредит. Поради факта, че тези дългове са за дълъг период от време и са предимно няколко вида: кредити за недвижим имот, заем за довършителни строителни дейности и заем – рефинансиране.

Най – използвани у нас са така наречените ипотечни кредити за недвижим имот , които се разрешават за закупуването на вече построена сграда, сграда в момент на строеж или закупуване на имот, който предстои да бъде изграден.

Ако ви трябва такъв вид ипотечни кредити е добре да сте наясно, че сумата, която ще усвоите от финансова кредитна компания ще покрие до 80 % от стойността на сградата, а другите 20% трябва да финансирате вие. Затова преди да посегнете към кандидатстване за такъв вид заем си пресметнете дали ще ви е финансово изгодно да купите имот по такъв начин. Не забравяйте, че при разрешаване на такъв тип заем финансовите кредитни институции искат и ипотечен залог по-дълга на имот, който притежавате вие или вашите близки. Залогът се изисква, понеже този вид заеми са за дълъг период от време и кредитната институция трябва да е сигурна, че дадения от нея кредит ще има нужната гаранция в случай на неспособност от страна на кредитополучателя да го покрива редовно вноските през годините.

Затова освен горе изброените неща трябва да се има пред вид, че вноската по заема трябва да бъде много добре пресметната в зависимост от вашия месечен бюджет. В никакъв случаи тя не трябва да ви бъде в тежест, но ако все пак можете – съкращавайте срока, като може да внасяте и по две вноски, а това ще се отрази положително на крайната сума на вашия кредит.

Естествено, че от срока на заема зависи и вашата месечна вноска, като тя е право пропорционална, тоест – изборът на максимален период предразполага към по-малка месечна вноска. Финансовите кредитни компании имат промоционални фиксирани ставки за първите 2-3 години, понякога и за целия период на заема, но основният критерий за стойността на заема е ГПР /годишния процент на разходите/ , както и начини за предоговаряне на процентните ставки.

Но, преди всичко най-удачен за вас ипотечен кредит е този, който изцяло отговаря на вашите нужди (като големина, процентна ставка и основа на кредитната сделка) и за който бихте дали най-малка стойност.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *