Онлайн рекламата придобива все по-голямо значение за бизнеса

Интернет с непредсказуема скорост завладява ежедневието ни и все повече хора прекарват в мрежата много повече време отколкото пред телевизорите и другите медии. Във връзка с този неоспорим факт, развитието на рекламата в Интернет през последните години е бурно, с невероятна скорост, а пазарния дял на онлайн рекламата бележи огромен ръст спрямо останалите медии. Само за изминалата 2012 година според статистиката, средствата похарчени от бизнеса за онлайн реклама са нараснали с над 25 процента спрямо 2011 година. Преимуществата на онлайн рекламата в сравнение с тази в останалите медии, особено за малкия и среден бизнес са в основата на този огромен подем. За изключително кратко време от 1995 год., когато рекламният банер е хит в мрежата, до днес, онлайн рекламата претърпя агресивно развитие за да даде невероятните възможности, на които сме свидетели в момента.

Още при изработка на сайт, основната идея при неговото конструиране и реализация е бъдещите му рекламни възможности и вписването му така в мрежата, че да има максимален брой посетители, които да станат в голямата си част реални клиенти. Конкуренцията става все по-голяма, а методите и видовете онлайн реклама все повече и разнообразни.

Кои са основните и най-ефективните методи за реклама в Интернет и от какво зависи тази ефективност?

Преди всичко е нужна оптимална преценка къде и как да се рекламира за да се достигне до тази част от потребителите на мрежата, които биха имали интерес към това, което предлагате. Подобна насоченост на рекламата е от изключителна важност особено когато се касае за стоки и услуги, които не са за масовите потребители.

Рекламата в Интернет може да бъде платена и безплатна. Възможностите за безплатна и нискобюджетна онлайн реклама правят Интернет пространството все по-желано за малкия и среден бизнес, за който последните години бяха много трудни.

Какви са най-ефективните и евтини възможности за онлайн реклама?

Уеб банер – това е най-стрия и изпитан метод, който все още има своята голяма ефективност. Изработката на ефективен банер не е лесна работа, защото целта му е да бъде привлекателен и да ангажира вниманието на потребителя до толкова, че той да кликне на него и така да достигне до това, което се предлага. Той трябва да съдържа интригуващо послание и същевременно да не е дразнещ и прекалено агресивен. Българският потребител е доста резервиран към агресивните реклами и затова е нужно професионално отношение при изработка на рекламен банер за да бъде той ефективен и да изпълнява ефективно своята мисия. Уеб банер, на който не се клика е неефективна инвестиция.

Рекламни статииИнтернет дава много възможности за публикуване на рекламни статии, в които обширно да се представят стоките и услугите, които една фирма предлага. Всяка добре и грамотно написана рекламна статия може да привлече огромен брой потребители, а текстовите линкове в нея към фирмения сайт, дават възможност на клиентите допълнително да се запознаят с бизнеса Ви това, които той предлага. Колкото по- посещаван е сайт, в който е публикувана статията, толкова по-ефективна е този тип реклама.

Създаване на фирмена страница в социалните мрежи – Социалните мрежи придобиват все по-голяма популярност през последните години. Присъствието на един бизнес в социалните мрежи и то по правилния и създаващ доверие начин, е много добър и ефективен метод за реклама. Чрез създаване на фирмена страница във популярна социална мрежа, един бизнес би могъл да има своя мрежа от потребители, с които да бъде в постоянен контакт и така да рекламира своите продукти или услуги.

Популяризиране чрез регистриране на фирмения сайт в директории и фирмени каталози – това е начин сайта да има максимално присъствие в Интернет и да бъде достъпен до възможно най-много потребители. Възможностите са големи в повечето случаи не изискват много средства.

При една добре изградена и осъществена рекламна стратегия, всеки фирмен сайт може да получи своето достойно място и при използване на търсачките. Челните места, особено в Гугъл са най-желаните за всеки, който има Уеб сайт в Интернет, а те се постигат само с професионално изработен Уеб сайт, качествено съдържание и добре изградена рекламна стратегия.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *