Минимално заплащане по професии в България

Минимален осигурителен доход за професия – какво да очакваме

В началото на 2019та година, минималният осигурителен доход в страна премина границата на 600лв, като минималното месечно възнаграждение вече е 610лв. Целта на този текст е да предостави информация за общото положение на работните възнаграждения в различните браншове и отрасли – за по-подробна информираност можете и да потърсите Contract.bg.

Получавате ли справедливо възнаграждения за вашата работа

Минимално заплащане по професии в БългарияЕдин от най-големите въпроси в днешно време е дали работещите в страната получават справедливо минимално възнаграждения спрямо нивото на техният бранш. Този текст ще разгледа общото положение на няколко различни индустрии от IT сектора до промишленото производство и дори земеделието.

Оформянето на осигурителен доход зависи от няколко фактора, като най-големият е общото икономическо развитие на индустрията, в която се намирате. Ако, да речем, работите в строителната индустрия, при наплив на работа и търсене на работната ръка, можете да очаквате увеличение на минималните възнаграждения, като те не бива да падат под 610лв за общ работник.

Специализацията има значение за възнаграждението

Един от най-големите фактори е нивото на специализиран труд спрямо нискоквалифицираните позиции – ако се погледне към специализация „кранист” например, минимално дневно възнаграждение започва от 100лв на ден. Като разбира се това зависи от работните часове и общото договаряне между работник и работодател в частния сектор.

Забелязва се тенденция на ниско заплащане на ниско квалифицираните позиции, като бранша на развитие тук не е от значение. В промишлената индустрия, като изработка на метални изделия, например, минималното възнаграждение е под 760лв, а максималното за общ работник е 1080лв в зависимост от работните часове и дневната ставка.

По-специализирани позиции, които изискват образователна категория или повече обучение наблюдават по-бърз растеж на възнагражденията, като това върви правопропорционално на дневното натоварване и крайни резултати.

Спецификите на възнаграждението в земеделския отрасъл, особено за сезонните работници, е значително по-ниско, като тавана е изцяло ограничен от физическите възможности на един работник. Там минималното възнаграждение е 610лв, като това важи и за професионални овчари и скотовъди.

IT индустрията

С развитието на технологиите и високото ниво на професионализъм в страната, много външни фирми откриват филиали в столицата и по-големите градове. Това увеличено търсене бележи ръст в минималния осигурителен доход на работещи в този сектор, като най-ниското наблюдавано възнаграждение започва от 900лв бруто за един календарен месец.

Най-високото възнаграждение в този сектор се полага на специалисти и търсени кадри, които предлагат експертиза, чиято влияние засилва производството на качествени продукти. За това най-голяма възнаграждение в този сектор надминава 5000лв, считано от 2020та година – но това ниво е изцяло зависимо от търсенето на специалисти от България.

По-точна и конкретна информация за вашият минимален осигурителен доход по професия, можете да потърсите Contract.bg.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *