За Какво е Полезна Ментата

Ментата се култивира като маслодайно растение главно в Розовата долина, Карлово, Казанлъшко, Пловдивско, Троянско и на други места в нашата страна. Тя е
многогодишно растение. Листата и са тъмнозелени, назъбени, покрити с малки власинки. Има малки червено-виолетови цветчета, събрани в гъсти класовидни съцветия по върховете на стеблото. Плодът се състои от 4 яйцевидни, едносеменни, червено-кафяви орехчета. Растението има приятна миризма и парлив вкус.

Кога се събира билката мента и как се суши:
За дрога се събират листата на растението. Това трябва да стане в началото на цъфтежа през юли и август. Сутринта рано, или вечер се окосява цялата наземна част. Листата веднага се откъсват, разстилат се на тънък пласт и се сушат при температура 30 градуса. Когато се изсушат, те са тъмнозелени отгоре и светлозелени отдолу. От 6 кг. събрани листа се получават 1кг. изсушени. Ако те са цели, запазват лечебните си свойства 2 години, а ако са нарязани – 1 година и шест месеца.

Действие и приложение на дрогата от мента:
Най-ценната съставка на билката е ментолът. Съдържа също дъбилни вещества, провитамин А и др. Ментата се употребява вътрешно във вид на чай или ментови капки: 10-15 капки се слагат във вода и се изпиват. Чай от мента се прави, като 2 чаени лъжички от нея се заливат с 200мл. кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 20 минути. След прецеждане от запарката се приема на глътки 3 пъти дневно по 200мл. 1 час преди ядене.

 • Приета вътрешно, тя помага за правилната перисталтика на стомаха, тъй като възбужда нервите на стомашно-чревния тракт. Премахва болките в корема, дължащи се на събиране на газове в него и обременяване на стомаха при консумация на трудносмилаема храна.
 • Премахва спазмите при колики в жлъчните пътища. На жлъчния мехур действа жлъчкогонно и болкоуспокоително.
 • Добре е да се пие запарка от билката при хроничен панкреатит.
 • Ментата действа облекчаващо на болки, свързани с неправилната дейност на пикочния мехур.
 • Може да се ползва при често и неправилно сърцебиене вследствие на ненормалното състояние на коремните органи.
 • Ментата се приема вътрешно и под формата на инхалации при зъболявания на горните дихателни пътища.
 • При нервна възбуда отвара от листата на растението се използва за бани.
 • При възпаление на венците и лош дъх в устата, ментата се използва за гаргара.
 • Ментовото масло, приложено под формата на спиртен разтвор, действа место обезболяващо при невродермит.
 • Външно ментата се употребява във вид на ароматични топли възглавнички при болезнени и твърди отоци и други.
 • При кожни възпаления и сърбеж на кожата помага разтвор от отвара на мента и червено вино в съотношение 1:10.
 • Бабите втриват върху гърдите на родилките ментово масло, за да се прекрати непотребното отделяне на млякото. За тази цел на родилката се дава и чай от ментови листа няколко пъти на ден.
 • Народната медицина препоръчва ментата още при виене на свят, безсъние, главоболие, меланхолия, епилепсия, аплексия.

Ментата може да се ползва не само като билка и лекарство, но също така и като подправка, която придава страхотен аромат на някои ястия, дори се ползва и в някои рецепти за коктейли – както като самото растение, така и като алкохолна напитка с ментолов вкус. В един от най-популярните коктейли Мохито се ползват пресни листа от мента, които придават на коктейла един много свеж вкус подходящ за горещините през летния сезон.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *