Витамини – таблетки и плодове

Навсякъде около нас се предлагат продукти, обещаващи да осигурят необходимите за нашето здраве витамини, минерали и микроелементи. Кисели и пресни млека, обогатени с калций, сокове с добавен витамин Ц, витамини под формата на хапчета, прахчета и сиропчета.

Защо е нужно всичкото това?

Нима млечните продукти не са естествен източник на калций, а сокът от портокал на витамин Ц? Или количеството, което те съдържат е недостатъчно за нашето здраве? Защо да вземаме витамини под формата на хапчета, когато много по-евтино и вкусно е да изядем един плод или изпием един фреш?

Истината е, че много производители си позволяват различни добавки в своите продукти. Оцветители, подсладители, подобрители или консерванти, рядко се среща продукт, който да не съдържа поне едно „Е”. Т.е. киселото мляко не е онова, което нашите баби са квасили, сокът от портокал, вероятно не е от портокал. За това са и тези подвеждащи реклами, примамващи ни със съдържанието си на уж полезни вещества.

Трудно е да спрем да консумираме всички продукти, които ни притесняват, но не и невъзможно.

Опитайте се максимално рядко да купувате готови продукти, когато имате възможност да си ги приготвите сами. Вместо сок, изцедете фреш, вместо кисело мляко с аромат на ягода, банан или каквото и да е, вземете обикновено кисело мляко и разбъркайте с лъжица конфитюр.

Ако имате възможност пазарувайте директно от производителите пресни плодове, зеленчуци, мляко. За големите градове това е доста трудно, но пък съществува алтернативата био храни.

Проучете кой витамини в кои храни се съдържат и си съставете задължително седмично меню. Ако нямате време за четене и търсене на информация, просто гледайте да консумирате плодове и зеленчуци от различен цвят. Колкото по-шарена е салатата ви, толкова повече различни витамини съдържа.

Аз си купих витамини от тук


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *