Хранене на бебе

Съвети за хранене на Вашето бебче

Бебешки съвети – хранене

За бебчо

Отказване на шишето
Ако бебето ви започне да не иска да пие от шишето, не се отказвайте, а опитайте с различни биберони. Ако досега сте използвали силиконов биберон, сега опитайте с каучуков. И въпреки че каучуковите биберони имат специфичен аромат и не са толкова дълготрайни като силиконовите, те са по-предпочитани от повечето бебета, тъй като са по-меки и не дразнят толкова много венците на бебето, което може да е раздразнено и от предстоящо никнене на зъбките.
Също така преди да поднесете шишето на бебето, бихте могли да сложите няколко капки кърма върху биберона. Когато бебето разпознае добре познатия му любим вкус е по-голяма вероятността да започне да пие от шишето.

Съхраняване на млякото
Ако се налага да запазите шишета с мляко в хладилника, ги сложете най-отзад, тъй като там е най-студената част, влияеща се най-малко от отваряне и затваряне на хладилника. Помнете, че можете да запазите в хладилника млякото не повече от 24 часа. Ако искате да запазите млякото за по-дълго време, трябва да го замразите във фризер. Ако млякото е пресечено детето може да получи колики или стомашно неразположение.

Стерилизиране през първите 6 месеца
Трябва да стерилизирате всички шишета, биберони и залъгалки през първите 6 месеца на вашето бебе. Помнете, че млякото е добра среда за развитие на всякакви микроорганизми и затова преди стерилизирането трябва да измивате с гореща вода всички принадлежности за хранене.

За мама

Кърменето изисква пиене на повече течности
Когато кърмите е жизнено важно да пиете колкото се може повече течности и най-вече вода с цел увеличаване на кърмата. Чаят и кафето са диуретици и не се препоръчват. Трябва да пиете по 4 литра течности на ден. Винаги когато започвате да кърмите е добре да имате до себе си чаша с вода. Ако през деня почувствате главоболие, то най-вероятната причина за това е дехидратация и трябва да увеличите течностите.

Правилно хранене при кърмене
Когато кърмите вероятно ще чувствате глад много по-често. Затова трябва да увеличите храните богати на въглехидрати, тъй като те поддържат заситен организма много по-дълго време. Такива храни са картофите, хляба, както и всякакви други тестени изделия като например макарони и т.н.

Облекчаване на болката при напрегнати гърди

Когато кърмата ви слезе обикновено на третия-четвъртия ден след раждането, ще почувствате гърдите си пълни и болезнени. Това е нормално. За да облекчите болката сложете върху гърдите си сурови зелеви листа, а най-добре ще бъде ако преди това листата са били в хладилника. Този съвет звучи доста странно, но ще се учудите какво облекчение ще почувствате.

Споделете храненето на бебето ви с вашия партньор

Ако храните бебето си от шише, то бихте могли да помолите вашия партньор да ви отмени в последното хранене преди нощния сън. Така вие ще можете да си легнете няколко ценни минути по-рано и ще си починете малко повече преди следващото хранене.

Съвет: Ако детето Ви изпита някаква болка или вдигне висока температура може да използвате ибупрофен, той е подходящ за кърмачета от 3 до 6 и от 6 до 12 месеца

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *