Разликата между ХИВ и СПИН

Една от най-страшните болести в съвременния свят е СПИН. Това е заболяване на имунната система причинено от вируса на ХИВ.

Какво е ХИВ?

ХИВ е съкращение на човешкия имунодефицитен вирус. Това е една специфична група от вируси, които се предават от човек на човек. Той не може да се предава чрез ухапвания от насекомо. След като един човек е заразен с ХИВ, неговата имунна система започва да отслабва. Той атакува CD4 клетките на имунната система, което е предпоставка за появата на инфекции. Ако даден човек се зарази с вируса на ХИВ, той ще остане завинаги в неговия организъм.

За първи път СПИН е идентифициран през 1981 година в САЩ. Причинителя за това заболяване е вируса на ХИВ. Начините за разпространяване на този вирус са незащитен секс със заразен партньор, споделяне на едни и същи игли за инжектиране, преливане на кръв и др. ХИВ не се предава чрез ежедневен контакт като кихане, кашляне, споделяне на ястия и др. Предава се само чрез излагане на телесни течности като кръв, сперма, вагинален секрет и кърма.

Първия етап от инфекцията се нарича „прозоречен период”. През този етап вируса не се открива по време на теста за ХИВ. След прозоречния период започва появата на първите симптоми. Те включват повишена температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, обриви и др. За съжаление тези симптоми прогресират до остра фаза на инфекцията.

Какво е СПИН?

СПИН е съкратеното наименование на Синдром на придобита имунна недостатъчност. Това състояние се развива от ХИВ инфекция. Вируса на ХИВ засяга имунната система и намалява нейните защитни функции. Това състояние се нарича синдром. Няма специфичен тест за откриване на СПИН. Ако пациента не се придържа към антивирусно лечение, предписано от лекар, ХИВ симптомите прогресират и се развиват до появата на СПИН. Срокът за който инфекцията от ХИВ преминава в СПИН е кратък. Здравословния начин на живот и спазването на предпазни мерки по съвет на лекар, както и позитивната нагласа ще помогнат за предотвратяване на прогресията на ХИВ инфекция в СПИН.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *