Рак на гърдата – /ИДК/

Интрадукталния карцином на гърдата е най-разпространения вид неинвазивен рак на гърдата при жените. Това е най-ранния стадий на заболяването, при което в млечните канали се развиват ракови клетки. Те не се разпространяват в други части на тялото. Този вид рак на гърдата не е животозастрашаващ, ако се диагностицира навреме.

Причини за появата на рак на гърдата /ИДК/

Въпреки, че действителната причина е все още неизвестна, някои вероятни причини, които могат да насърчат необичайния растеж на раковите клетки са следните:

– BRCA1 и BRCA2 са гени, които потискат тумора, и които играят важна роля в предотвратяването на рак на гърдата. Наследяване на увреден ген BRCA може да увеличи рисковете от развитие на ИДК рак на гърдата. Прекомерното излагане на лъчения или на някои химикали, може да предизвика придобита генна мутация.

– Жените, които са започнали менструалния цикъл в ранна възраст, или имат късна менопауза, или са бездетни, са с повишен риск от развитие на заболяването. Хормоно заместителна терапия след менопауза е също един рисков фактор.

– Хората с наднормено тегло, недостатъчното физическо натоварване, употребата на алкохол са също причини за появата на рак на гърдата.

Симптоми при рак на гърдата /ИДК/

Тъй като този вид рак на гърдата обикновено протича без характерни симптоми, повечето жени не са наясно с този проблем до поставянето на диагнозата. Въпреки всичко, при някои жени се появяват симптоми като бучки в гърдите или изтичане на течност от зърната.

Диагностика на рак на гърдата

Най-често използвания метод за диагностика на рак на гърдата е мамографията. Друг начин на установяване на заболяването е биопсията, включваща три процедури, а именно:

– основна игла биопсия – при този метод хирургът използва куха игла за премахване на тъкан от съмнителната област, които се изследват;

– стереотаксическа биопсия – този вид биопсия също включва премахване на тъкан с куха игла, но от различен ъгъл на една и съща заразена зона;

– хирургична биопсия – при този метод, хирургът може да отстрани по-голяма зона от гръдната тъкан за анализ;


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *