Полезни препоръки за защита от насекоми

С настъпването на топлите месеци ние се сблъскваме с огромен брой насекоми, които могат доста неприятно да ни ужилят или ухапят. Въпреки, че в повечето случаи тези интервенции само ни карат да се чувстваме неудобно има случаи, които са малко по-сложни. Най-добре познатите ни насекоми, които не ни оставят на мира през лятото са комарите.

Комарите са паразити, които едва ли има човек, който да ги харесва. Те са досадни, шумни и абсолютно непоносими. Мъжките комари са безобидни, те се хранят с нектара на цветята, но женските са тези, които ни атакуват и не само заради желанието им да се хранят, а по-скоро те имат нужда от кръв за да си набавят ценен протеин нужен им за снасянето на яйца. Когато женският комар ни ухапе той пробива малка дупка в кожата ни, в която инжектира слюнка. Тя съдържа вещества, които замразяват за известно време кожата ни и тя става нечувствителна, като по този начин ние не усещаме ухапването, а това позволява на комара да се нахрани спокойно. Все още не е известно защо някой хора са по-склонни да бъдат ухапвани от други.

Според лекарите, хапчетата и спрейовете за защита от насекоми не са най-доброто решение. Специалистите казват, че първият начин да се държат комарите далеч е стриктното поддържане на лична хигиена, тъй като комарите се привличат от миризмата на пот. Също така не е препоръчително да се използват ароматни душ гелове или силни плодови парфюми, които привличат комарите неудържимо. Таблетките против комари не са добро решение защото те отделят различни видове токсини, които се натрупват в бъбреците и черния дроб. Спрейовете не трябва да се използват в стаи, в които има деца заради по-високата им чувствителност към тези препарати.
Понякога ухапванията от комари може да доведе до получаване на висока температура, а също има някой болести пренасяни от насекоми като малария, лаймска болест и т.н., които имат тежки последици за здравето. Комарите са много големи преносители на зарази и вируси, някой от които могат да причинят елефантиазис (болест, която се характеризира с уголемяване на части от тялото и удебеляване на кожата).


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *