Перфорирана язва – причини и симптоми

Перфорираната язва е медицинско състояние, което възниква в резултат на отвор в стената на стомаха, тънките черва и хранопровода. Перфорираната язва е опасно състояние, което води до тежко възпаление на стомаха.

Причини за появата на перфорирана язва

Според медицинските експерти, за появата на перфорирана язва има различни причини. Най-честата от тях е бактериална инфекция, която е причинена вследствие на инфекция с Хеликобактер пилори. В някои случаи, заболяването може да се получи от редовен прием на лекарства като аспирин в големи дози. Според проучвания 50% от перфорираните стомашни язви са причинени от противовъзпалителни лекарства. При по-възрастни хора рака на стомаха е причинен от перфорирана язва.

Симптоми на перфорирана язва

Най-често срещния симптом е усещането за пареща болка в корема между пъпа и гръдната кост. Много хора се оплакват от болки в корема между отделните хранения и като цяло сутрин. Болката може да бъде хаотична и с различен интензитет. Някои по-рядко срещани симптоми на перфорирана язва включват гадене, повръщане, загуба на апетит и загуба на тегло. Друг симптом, който сигнализира за наличието на язва е кървенето в стомаха. В повечето случаи кървенето не се усеща от пациентите и те не са наясно със състоянието си. Въпреки това, трябва да се знае, че при стомашно кървене, изпражненията придобиват черен цвят и това може да е признак на перфорирана язва.

Лечение на перфорирана язва

Лечението на перфорирана язва включва лекарства, промяна в начина на живот и хирургическа намеса. Тъй като операцията и лекарствата винаги носят риск от появата на странични ефекти, най-добрия начин за лечение е промяната в начина на живот. Хората, страдащи от перфорирана язва трябва да избягват храни, които предизвикват дразнене и да обсъдят проблема с лекар. Медицинския специалист ще препоръча диета, която трябва да се спазва много съвестно от пациента. Лекарства като антибиотици, киселинни блокери и др. също се използват за лечение на това заболяване. Операция се препоръчва на пациент, който не се повлиява от лекарствата. Някои от общите операции, които се препоръчват са ваготомия, антректомия и пилорпластика.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *