Остеопороза -тихата болест. Причини за появата и лечение

Остеопорозата е заболяване, което идва внезапно без силно изразени симптоми в ранния етап от развитието. Ето защо тя е известна като /тихата болест/. Свързана е със заболяване на костите, което води до появата на фрактури. Остеопорозата представлява намаляване на костната плътност. Заболяването може да се класифицира като първична и вторична остеопороза. Когато човек страда от тази болест се наблюдават нарушения на трабекуларната и кортикална кост. Факторите, които най-често влияят за развитието на болестта са възраст, пол и хранене. Други причини могат да бъдат фамилна анамнеза и начин на живот. Ефективното лечение на остеопорозата включва приемането на добавки. Това изисква да се направи промяна в хранителния режим, като се включат много зеленчуци и плодови сокове, които да съдържат достатъчно витамини, протеини и калций. Други причини за остеопороза са хормонален дисбаланс, тютюнопушене, употребата на алкохол. Приема на някои лекарства също може да причини появата на заболяването. Признаците за остеопороза са ставни болки, оток и др. Те са свързани с намаляването на костната маса, което може да доведе до фрактура на китката или костите на гръбнака. Повечето симптоми се появяват внезапно и пациента разбира за състоянието си едва когато получи някакво счупване на костта. Тези фрактури причиняват силни болки.
Първичната остеопороза обикновено се свърза със стареенето. Хормони като естроген и прогестерон, играят важна роля за поддържането на костната плътност. Вторичната остеопороза може да бъде причинена от някои заболявания или прием на лекарства, които да нарушат костната тъкан. Такива лекарства са най-вече за диабет, стероидна терапия за заболявания свързани с черния дроб.
Лечението на остеопорозата с естествени средства включва прием на плодове и зеленчуци, които съдържат достатъчно калций, протеини и витамини. Пациента трябва да започне една добре балансирана тренировъчна програма, която включва полезни дейности като стречинг, аеробика и др. Всички тези дейности допринасят за укрепване на костите. Медикаментите, които са пряко свързани със загуба на костна маса, трябва да се избягват при всички случаи.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *