Оперативни методи за лечение на хемороиди

Кратка информация за хемороидите

Хемороидалните възглавнички са анални възглавнички от тъкан, които са изградени от кръвоносни съдове, гладки мускули и съединителна тъкан. Възглавничките (хемороидите) се намират в горната част на аналния канал и са по-скоро отделни структури, отколкото свързана верига (кръг) от кръвоносна тъкан. Затова те имат способността да позволяват на аналния канал да се свива и разширява по време на дефекация, без да се разкъсва.
Хемороидните възглавнички подпомагат задържането на аналния канал, като допринасят за създаване на „задържащо“ налягане. По време на дефекация хемороидите се уголемяват и изпълват с кръв, смекчавайки въздействието от движението на екскрементите.

Етиология на хемороидите

Патологичните хемороиди (т.е. хемороидите, навлезли в болестно състояние) са резултат от нарушаване на способността на възглавничките да се задържат прикрепени към аналния канал. Хемороидите се появяват основно в дясната предна позиция и това се свързва с напъване и нерегулярни навици за изхождане. По време на дефекация напъването уголемява допълнително възглавничките, което става причина за тяхното физическо изместване. Повтарящото се изместване на хемороидите води до разтягане на тъканта, от която са изградени и евентуално може да настъпи т.нар. състояние на пролапс – изпадане на хемороидите от ректума (увисване).
Запекът и всички болестни състояния, които водят до неестествено налягане в аналния канал могат да допринесат за развитието на хемороиди. Бременността, вродената слабост на кръвоносните съдове и постоянно увеличеното кръвно налягане вследствие от наднормено тегло, почти винаги водят до боледуване от хемороиди.

Основна класификация на хемороидите

Най-често в медицинската практика те се разделят на 2 основни групи – вътрешни и външни хемороиди. Външните се намират под т.нар. дентатна линия и най-често се появяват под формата на пълни с кръв издути топчета около ануса. Вътрешните хемороиди са видими единствено, когато се усложнят и пролабират – те се зараждат над дентатната линия.
Вътрешните хемороиди от своя страна се разделят на 4 категории: Първа степен (хемороидите се разтягат под дентатната линия, но се прибират обратно), Втора степен (хемороидите пролабират под ръба на ануса, но се прибират сами обратно), Трета степен (хемороидите изпадат под линията на ануса, но могат да се приберат обратно само с физическа помощ) и Четвърта степен (хемороидите пролабират под ръба на ануса, но не могат да се приберат обратно).

Оперативно лечение на хемороидите

Оперативни методи за лечение на хемороиди
При хемороиди в степените I и II лечението може да започне с по-леки форми като промяна на хранителната диета и прием на агенти, които да направят екскрементите по-меки. На този етап е подходящо да се премине и към лечение с билки и традиционна медицина, чрез които да укрепнат кръвоносните съдове в аналния канал. Съветите на лекарите са да се приема много богата на фибри храна – плодове, пълнозърнести култури и пр. и да се избягва напъване по време на дефекация. Консервативното лечение на хемороиди с билки дава добри резултати и при слабо пролабирали хемороиди.
При всеки пациент, при който традиционните методи на лечение не дадат резултати и хемороидите продължат да се развиват, е необходимо да се премине към различни медицински процедури извършени от лекар. Такива процедури са:
• Лигатура с гумена лента;
• Инфрачервена фотокоагулация (изгаряне на хемороидите);
• Електрокоаулация;
• Склеротерапия (чрез директно инжектиране на склерозиращи агенти);
• Криотерапия.
Оперативното лечение на хемороидите винаги е последен вариант, в случай, че по-леките методи на лечение не дадат резултати. Това е така, защото винаги при оперативното отстраняване на хемороидите съществуват рискове от различни усложнения като инфекции и дори повторното развиване на хемороиди.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *