Опасности, които крие високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония често се счита за „тих убиец”. Ако не се лекува навреме, хората страдащи от това заболяване могат да развият редица усложнения.

Високото кръвно налягане се характеризира с повишаване на налягането на циркулиращата в артериите кръв. При 90% от случаите на хипертония причините за заболяването не са известни. По-голяма част от засегнатите хора не изпитват никакви симптоми. Поддържането на високи стойности на кръвното налягане за по-продължителен период от време, може да доведе до сериозни усложнения като инсулт, сърдечен инфаркт, бъбречна недостатъчност, проблеми със зрението и др. Някои от рисковете за здравето включват:

– Увреждане на мозъка – това е едно от най-честите и животозастрашаващи усложнения на високото кръвно налягане. То може да повлияе на нормалното протичане на кръв към мозъка, което на свой ред може да доведе до различни усложнения, като инсулт. Инсулта е причинен от високо кръвно налягане, което води до увреждане на кръвоносен съд в мозъка. Това причинява смърт на мозъчните клетки, поради блокиране на притока на кислород. Инсулта може да предизвика още проблеми в мисленето, говора, зрението, паметта и движенията.

– Нарушения на сърцето и бъбреците – въпреки, че сърцето е орган, който помпи кръвта в целия организъм, високото кръвно налягане, може да предизвика увреждането му. По същия начин бъбреците са органи, които пречистват кръвта и премахват излишната течност от него. Високото кръвно налягане може да увреди както, кръвоносните съдове водещи до тях, така и тези вътре в тях. Хипертонията е един от основните рискови фактори, които могат да доведат до инфаркт и сърдечна недостатъчност. Друго усложнение, което се получава в резултат на високо кръвно налягане е бъбречната недостатъчност, причинена от увреждане на големите артерии, водещи до тези органи и по-малките кръвоносни съдове вътре в тях. Това може да бъде причина за гломерулосклероза, което може да доведе бъбречна недостатъчност. Това е състояние, при което гломерулите, които са от групата на кръвоносните съдове в бъбреците и осъществяват филтриране на кръвта, са засегнати.

Освен мозъка, бъбреците и сърцето, високото кръвно налягане може да засегне очите, костите и да предизвика много други заболявания.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *