Лечение на рак на простатата – как да се открият ранните признаци за заболяването

Рака на простатата е заболяване, което се развива в простатната жлеза. Това е орган от половата система на мъжа, който се намира точно под пикочния мехур. Раковите клетки от рака на простатата в повечето случаи се разпространяват и към други части на тялото като костите и лимфните възли. Заболяването засяга най-вече мъжете над 50 годишна възраст. В ранния стадий на заболяването не се проявяват почти никакви симптоми. Ето защо в повечето случаи пациентите посещават лекарските кабинети твърде късно.
Когато клетките в простатата се развиват безконтролно, те образуват множество малки ракови тумори. Ако не се вземат навременни мерки, то в един момент той ще метастазира и ще започне да се разпространява и в други органи на тялото чрез кръвта и лимфната система.
Кой е изложен на риск от рак на простатата?
– Мъже над 50 годишна възраст;
– Мъже с фамилна анамнеза;
– Авфро американските мъже са по-рискова група от мъжете от друга раса;
– Хората, които консумират мазни храни, със съдържание на животински мазнини са изложени на по-голям риск от заболяване;
Разпознаване на симптомите
Съществуват някои симптоми, които характеризират появата на рак на простатата. Ето най-често срещаните от тях:
– Необходимостта от често уриниране;
– Трудности при започване или задържане на уриниране;
– Невъзможност за уриниране;
– Слаб или прекъснат поток на урината;
– Болезнено уриниране;
– Трудности при ерекция;
– Болезнена еякулация;
– Кръв в урината или спермата;
– Болка или скованост в долната част на гърба, бедрата или таза.
Лечение на рак на простатата
Лечението обикновено зависи от няколко различни фактора, присъстващи във всеки един случай на заболяването. Това са вида на рака на простатата, размера на разпространение, местоположението на рака, както и здравословното състояние и възрастта на пациента.
Често рака на простатата е бавно прогресираща болест, въпреки че това не винаги е така. Броят на излекуваните пациенти е голям, ако лечението започне в ранен етап от заболяването.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *