Косопад и проблеми с щитовидната жлеза

Загубата на коса е проблем както при мъжете, така и при жените. Това определено е повод за безпокойство, особено ако се появи в по-ранна възраст. При появата на косопад, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви посъветва да направите тестове за изследване на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е разположена в областта на гърлото. Има формата на пеперуда и е една от най-важните жлези в организма. Нейната главна функция е правилната обмяна на веществата. Модулацията на въглехидрати, мазнини и протеини, както и производството на енергия в организма се извършва с помощта на щитовидната жлеза. Има случаи, когато нейните функциите са нарушени и това се нарича хипотиреоидизъм. Един от симптомите за това заболяване е косопада.

Как понижените функции на щитовидната жлеза влияят върху загубата на коса?
Поради неправилното функциониране на щитовидната жлеза, хормоните необходими за правилния метаболизъм не образуват космени фоликули. Това води до етап на латентност. Поради липсата на обмяна на веществата има недостиг на протеини и витамини в косата. Когато става въпрос за косопад поради нарушения в обмяната на веществата, трябва да се има на предвид, че обезкосмяването засяга цялото тяло и веждите.

Въпреки, че хипотиреоидъм е една от най-честите причини за косопад, хипертиреоидизъм може да доведе до същия резултат. Нарича се Базедова болест и също е нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Симптомите за това заболяване са: загуба или наддаване на тегло, нервност, безпокойство, умора, сърцебиене и др.

Лечение на косопад при проблеми с щитовидната жлеза

Ако страдате от загуба на коса и причините са неизвестни, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за поставяне на точна диагноза и предприемане на адекватно лечение. Можете да започнете лечение и с някои добавки или естествени средства за да се спре косопада и да се решат проблемите с щитовидната жлеза.

Ясно е, че проблемите с щитовидната жлеза и косопада са свързани и още при първите симптоми трябва да консултирате с лекар. Ако тестовете за функционирането на щитовидната жлеза се окажат нормални, трябва да откриете причината за това състояние и да потърсите правилното лечение.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *