Какво означава уелнес?

Уелнес или това как да се чувстваме добре, традиционно се разглежда като това да сме здрави, или: ако не сте болни, то вие сте здрави и трябвало да се чувствате добре. Но тази дефиниция се променя. Макар че всеки ще се съгласи, че липсата на заболяване е една част от това да се чувствате добре, това не е достатъчно за пълното благополучие на човек.
Уелнес, като здравословно състояние, е тясно свързан с начина ви на живот. За да постигне такова състояние, всеки човек е отговорен да си осигури основни неща като добро хранене, контрол на телесното тегло, упражнения, както и контрол на рисковите фактори, като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотици. Всички тези неща играят роля в уелнес.
Wellness изследвания показват, че американците, които се грижат за себе си и управляват начина си на живот са по-здрави, по-продуктивни, по-малко отсъстват от работа и по рядко прибягват до медицински услуги. Статия, публикувана в списанието на Американската медицинска асоциация посочва, че в едно проучване, „уелнес“ подходът довежда до 17% спад в общите медицински прегледи и 35% спад в медицинските посещения за леко заболяване.
Тъй като e установено, че начинът на живот е най-важният фактор, определящ общото здравословно състояние, е важно човек да бъде научен да променя и контролира своето ежедневие и да зададе здравни цели в начина си на живот. Всекидневният избор, които се налага да прави всеки от нас има доминиращо влияние върху здравето и благополучието. Тайната не е в медицинското обслужване, а в самостоятелните грижи. Докато традиционната медицина се концентрира върху облекчаване или лечение на болестите, уелнес подхода ви окуражава да поемете лична отговорност за вашето благополучие.
Уелнес не е просто отсъствие на болест. Това е проактивен, превантивен подход, предназначен за постигане на оптимални нива на здравеопазването, социалното и емоционалното функциониране.

Уелнес-ориентираният начин на живот ви съветва как да добиете навици и поведение, които насърчават по-добро здраве и по-добро качество на живот. Той също така включва признаването на факта, че имате физически, психологически, социални и духовни нужди, като всяко от тези нива трябва да има оптимални нива за функциониране.

Уелнесът е положителен подход към живота, който засяга цялото ни съществуване. Това е интегрирането на тялото, ума и духа, и признателност, че всичко, все пак, мисля, чувствам, и вярвам, има въздействие върху състоянието на нашето здраве.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *