Как да се предпазим от грип през есента

Грипа е широко разпространен през есента и се характеризира с висока температура, кашлица и кихане, което се отразява на нормалната работа и живот на хората. Ето защо е необходимо да се вземат превантивни мерки за предотвратяване на това заболяване, но преди всичко трябва да се знаят причините за неговата поява.

Грипните вируси са много заразни. Те се настаняват предимно в носа и гърлото. Когато заразените хора говорят, кашлят или кихат те разпространяват вируса чрез капчици слюнка. Хората със слаба имунна система са по-податливи към вирусната инфекция. Ето защо някои хора се възстановяват твърде бавно.

Ето някои важни съвети, които ще ви помогнат при борбата с грипния вирус:

– Пийте много вода. Големите количества вода могат да облекчат симптомите и да предотвратят дехидратация;

– Приемайте редовно витамин С и витамин Е. Витамин С може да намали симптомите на настинка. Витамин Е играе важна роля за състоянието на имунната система на човека. Той е широко разпространен в животинските мазнини и растителните масла;

– Измивайте редовно ръцете си. Някои вируси могат да оцелеят в продължение на три часа в местата докоснати от пациенти. Ето защо честото измиване на ръцете може да помогне на хората да избегнат заразата.

– Редовна стерилизация на помещенията. Кухненските кърпи и гъби, съдържат голямо количество бактерии. Ако има болен вкъщи е добре да се използва дезифектант за да се дезинфекцират предметите, които той докосва, както и дръжките на вратите, крановете и др.

– Не стойте в затворено пространство прекалено дълго време. Проветрявайте редовно помещенията.

– Стойте най-малко на един метър разстояние от болния. Слюнка, съдържаща вирус могат да попаднат във вашия организъм чрез кашлица или кихане.

– Осигурете си достатъчно сън. При недоспиване имунитета намалява с 30% на следващия ден. Ако спите по осем часа, той се възстановява до първоначално ниво.

– Редовни физически упражнения. Препоръчва се да се правят аеробни упражнения по 30-45 минути всеки ден.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *