Истината за хепатита

Хепатит А,Б и С са вирусни заболявания, които обикновено са причинени от вируси, които засягат черния дроб. Въпреки, че има ваксини срещу вирус А и Б, има и други методи за справяне със симптомите на хепатит.

Как се предава заразата от хепатит?

Хепатит А, може да бъде предаван от човек на човек, най-често поради лоша хигиена. Чрез неизмити ръце, полов контакт, замърсена вода, използване на общи игли за спринцовки и др. Това до голяма степен е локализирано в страните от третия свят, където има лоши хигиенни условия, но все още е широко разпространени и в други държави. Щамът предизвиква заболяване на черния дроб. Симптомите са леки и протичат за кратко време. Препоръчва се ваксина особено за хората, на които им предстои пътуване в страни от третия свят.

Хепатит Б може да се развие чрез директен контакт с телесни течности. Обикновено това става, чрез сексуален контакт, споделяне на една и съща игла за спринцовка или по време на раждане. Въпреки, че една четвърт от тези, които са придобили хроничен хепатит Б са много застрашени, съществува ваксина за предпазване от първоначалната инфекция и медикаменти за лечение.

Хепатит С се получава чрез контакт със заразена кръв. Това може да се случи, чрез споделяне на игли за спринцовки, използване на общи самобръсначки, трансплантация на органи и безразборен секс.

Симптомите при хепатит са следните: сърбеж, потъмняване на урината, мускулни болки, липса на апетит, гадене, тежка умора, симптоми на грип, главоболие, треска, коремни болки и др. Ако усещате, някои от тези симптоми, незабавно трябва да се подложите на тест.

Лечение на хепатит

Хепатит А протича незабележимо при голяма част от хората. Много често вирусът причинява имунитет и пациентите повече никога не страдат от тази инфекция отново.

Лечението на хепатит Б се осъществява чрез различни видове лекарства. Необходимо е да се консултирате редовно с лекар за да държи под наблюдение състоянието на черния дроб.

Лечението на хепатит С, обикновено протича с комбинация от пегилиран интерферон и рибавирин. Въпреки това, около 70% от хронично страдащите от хепатит С развиват сериозно чернодробно заболяване.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *