Гастритът – типове и симптоми

Гастритът представлява патологично състояние на лигавицата на стомаха.Много хора, които усещат болки в областта на стомаха, не страдат от гастрит. Голяма част от заболелите не показват характерните за заболяването индикации. Гастритът е възможно да бъде хроничен и остър.

Хроничен гастрит – хронично възпаление на стомашната лигавица с редуване на изостряне и подобряване. Може да се появи поради развитие на острия гастрит. Възможно е да бъде предизвикано от много агенти: различни хранителни продукти, също като при острия гастрит, но при по-продължително приемане; съпътствуващи хронични и инфекциозни заболявания. Дели се на няколко типа: атрофичен, ерозивен, повърхностен, гигантски.
При атрофичният гастрит болните се оплакват от понижение или липса на апетит, повишено отделяне на слюнка, неприятен вкус в устата, болки и тежест в горната част на корема при хранене. Езикът придобива червеникав цвят и се изглажда. Заболелите отслабват.
Гигантският гастрит се среща рядко, като в повечето случаи се наблюдава при мъже. Страдащите се оплакват от болки в горната част на корема, в част от случаите повръщат стомашно съдържимо с кръв, или се открива наличие на кръв и в изпражненията, липса на апетит, отслабват на тегло и се наблюдава анемия.

При ерозивният гастрит при засегнатите се наблюдават следните признаци: болка в горната част на корема, наподобяваща тази при язва. В някои случай настъпват видими кръвоизливи.
Повърхностният гастрит е типичен за мъже и жени които са под 50 годишни. Заболелите проявяват признаци като често тежест и подуване в горната част на корема, оригване и парене. В много случаи изпитват болки на гладно и след нахранване.
Остър гастрит – остро възпаление на стомашната лигавица, което може да бъде породено от множество фактори: консумация на хладни или горещи питиета, пикантни храни, преяждане, алкохол, дълга употреба на някои лекарства и др.
Някои от индикациите на острият гастрит биват: обложен език, сиво-бял на цвят; стомашни болки; тежест в горната част на корема; сухота в устата или силно отделяне на слюнка


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *