Денталните проблеми отключват сериозни заболявания

Над 30 % от синузитите са причинени от дентален проблем

Денталните специалисти в София препоръчват редовни посещения два пъти в годината, за да диагностицират зъбния статус на пациентите и да ги информират за най-съвременните методи в зъболечението! Най-често обаче визитите в  стоматологичния кабинет са провокирани от оплаквания за силна болка, чувствителност на зъбите при прием на горещи или студени напитки и кървене от венците. На много малко хора им е известно, че някои зъбни инфекции отключват заболявания с нетипичен характер  и изискват единствено квалифицираните медицински услуги на зъболекаря!

В медицинската практика диагнозата синузит се поставя при остро или хронично заболяване на околоносните кухини. Основно вирусите и простудите отключват състоянието. Съвременните експерти по дентална медицина обаче са установили, че близо 1/3 от синузитите се дължат на стоматологичен проблем. Непосредствената близост на корените на горните зъби до горночелюстните кухини, екстракция на зъб с вдаден в синуса корен, неправилно лечение и обтурация на депулпиран зъб могат да провокират инфекцията. Синузитът условно се разделя на остър и хроничен, но симптоматиката му е различна при наличие на зъбен дефект. Най-често пациентите съобщават за  едностранна, тъпа болка в горната челюст, тежест в главата, затруднено дишане през ноздрата, висока температура и оток. С напредване на стадия се обостря  и в хронично заболяване. Действията на специалистите в този случай изискват рентгенова снимка, за да се локализира точно проблема и да се отстрани причината.

стом центърСтоматолозите в София непрекъснато подобряват качеството на услугите си, без да изостават от опита на водещите страни в областта на денталната медицина, затова и стремежът на специалистите е изцяло ориентиран към значението от  превенцията.  Отличната орална хигиена има ключова роля при предотвратяването на зъбните инфекции, защото те могат да бъдат причина за нарушенията на щитовидната жлеза. Подуването на лимфните възли се отключва при попадането на вируси в организма, които затрудняват производството на белите кръвни клетки и антителата. Обичайното лечение изисква прием на антибиотици, но той само подтиска симптомите, без да отстранява причинителя. Денталният проблем трябва да се установи своевременно и едва тогава да се назначи медикаментозна терапия.

Съществуват редица причини, които нарушават нормалната функция на долночелюстната става. Най-често възпалителните заболявания, диагностицирани като артрити се появяват в резултат на травма или дентален проблем. Пациенти, при които се наблюдава голяма честота на заболяването са водолазите и музикантите, свирещи на духови инструменти, тъй като тези хора натоварват изключително много челюста. Артритите засягат и  страдащите от бруксизъм. Това състояние се характеризира със силна болка в ставата, дъвкателната повърхност на зъбите става гладка, а захапката се размества, така че човек чувства затруднения при нормалните физиологични процеси като хранене и говорене.  Действията на денталните специалисти при бруксизъм изискват да се прецени точно зъбния статус на пациента и да се предвиди в хода на лечението дали да се използват композитни материали или оклузални шини. С течение на времето възпаленията на долночелюстната става могат да преминат в хронични, които да увредят необратимо ставният диск или да доведат до дегенеративни заболявания, наречени артрози. Тази диагноза се поставя на пациенти, с изцяло обеззъбена уста. Стоматолозите препоръчват при екстракция на зъби да се постави протеза, защото така ще се избегне опастност от фрактура на ставата. Според съвременните данни, експертите са установили също, че липсващите зъби трябва да се възстановят чрез методите на имплантологията до 3 месеца след загубата им, защото след това костта атрофира и времето за имплантиране се удължава.

През последните няколко години кариесът е второто най-разпространено заболяване след грипа и поразява 99 % от пациентите в цял свят (повече за него тук: http://stomcenter.bg/caries). Закъснялото лечение на инфектирана зъбна тъкан може да доведе до редица усложнения, а понякога дори да отключи друг здравословен проблем. Синузит, подуване на лимфните възли, възпаление на долночелюстната става са само част от състоянията, при които причината може да бъде с дентален произход. С редовни посещения в стоматологичния кабинет, вие ще си осигурите необходимата защита срещу потенциални заболявания. И не само! Красивата усмивка – това е здраве!


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *